Pečené vegan koblížky (bez mléka a vajec)
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto na koblížky:
- 1 hrnek rostlinného mléka nebo vody
- 50 gramů tuku, např. Alsan
- 1 špetka psyllia (nemusí být)
- 4 lžíce třtinového nebo bílého cukru
- špetka soli
- 250 gramů hladké mouky
- 250 gramů celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- (může být ale i jen ½ kg hladké bílé mouky)
- 1 kostka droždí
- Na potření koblížků:
- ½ kostky tuku
- 4 lžíce rumu
- 2 lžíce cukru, medu, javorového sirupu, melasy, sladovitu…
Postup Pečené vegan koblížky (bez mléka a vajec)
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny dáme v pořadí, jak jdou za sebou do pekárny a necháme hodinu nakynout. Samozřejmě lze udělat i bez pekárny klasicky s kváskem.
Po hodině vyklopíme těsto na pomoučený vál, vyválíme asi 2 cm tlustou placku, vykrájíme skleničkou kolečka a přesuneme je na plech. Tam je ještě 15 minut necháme kynout.
Během toho nahřejeme troubu na 160°C a rozpustíme v kastrólku všechny suroviny na potření.
Nakynuté koblížky dáme na 20 minut péct do trouby. Po vytažení je ještě horké potřeme směsí másla, rumu a cukru a po vychladnutí je potřeme ještě jednou. Můžeme je pak buď posypat cukrem a třeba skořicí nebo grankem (koblížky lepí a hezky to na nich drží) nebo je jíst klasicky, potřené marmeládou.