Pečené plněné zelné listy
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g mleté hovězí maso
- 1/2 hrníčku rýže
- 1 PL čerstvá petrželka
- 1 PL na drobno sekaných kopr
- 2 stroužky česneku
- 1 nasekaná cibule
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžička paprika červená mletá
- sůl
- 1 hrnek na podlití vývar
- 1 klobása uzená
- 1 chilli paprička
- olej olivový
- kyselé zelné listy
- 1/3 lžičky muškátový oříšek
- 1/3 lžičky kmín římský
- pepř
Postup Pečené plněné zelné listy
Postup přípravy receptu
-
Ryzu uvarime podla chute a dame na stranu. Na drobno nakrajanu cibulu, cesnak oprazime do sklovita na troche oleja pridame mlete maso pridame lyzicu oleja posypeme paprikou a rimskou rascou a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom,oprazime -zatiahneme pri stalom miesani.Klobasu, ja som mal spanielske chorizo nakrajame na male kusky.Z cervenej fefronky vykrojime blanky a nakrajame na malicke kusky. Klobasu a feferonku pridame a chvilu podusime s masom. (mne sa vzdy zdali tie co robievala mama take bez chuti, ja mam rad pikantnejsie tak fefronka nezaskodi ani kusok klobasy), aj ked je to moj prinos.Inac som si isty ze v daktorej miestnej variante su aj kobasy.
Paradajkovy pretlak rozrobime v hrnceku teplej vody,pridame na drobno nakrajanu petrzlenovu vnat a na drobno nakrajany cerstvy kopor. Podusime cca 5 minut. Pridame predvarenu ryzu a ochutime sol, korenie a dame trochu vychladnut aby sa dalo so s plnkou pracovat.
Ja som mal listy kupene ktore boli skor ako jemna kysla kapusta, ale som sa pytal u susedov ze sa to da velmi lahko urobit len obrat listy z kapusty(vyhodit vrchne) vykrojit tvrdsie casti z listov a trocha soli a octu a uvarit do makka. Tradicne sa sarma robi ako male rolky podobne velkosti dolmetes z vinnych listov ale na to treba mat cas a trpezlivost.Tak som si proces skratil. Na listy som kladol 2 lyzice plnky a zlozil najpr zo stran a potom zroloval.
Tu uz som vobec nepostupoval podla receptu.Poukladal na vymastenu zapekaciu misku podlial vyvarom postrasil petrzlenovou vnatou,a do vyhriatej rury na cca 45 minut.Servirovalo sa s dobrym chlebom, a ja som si pridal este kyslej smotany.