Pečené kuře s nádivkou dle hajného ze „Šlajfu“
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1,5 kg kuře
- sůl
- mleté nové koření
- tymián
- pepř
- sladká paprika
- Nádivka:
- 4 ks housek (staré)
- 3 ks vajec
- 2 dl mléka
- 100 g sušených hub
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve (malá)
- 1 ks jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 pálivé papriky ((nemusí být)
- 150 g uzeného boku
- 100 g paprikové klobásy (zvěřinová)
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku (mletý)
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička majoránky
- 100 g másla
Postup Pečené kuře s nádivkou dle hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Nádivka: Do mísy nasypu na kostky nakrájené staré housky. Přisypu nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na kostky nakrájený bok a klobásu, na drobno nakrájenou papriku a česnek, nakrájené okapané houby a celé okořením a osolím. Zaliji mlékem a rozklepnu to směsi vejce a přidám povolené máslo. Vše pořádně promíchám do kompaktní hmoty.
Kuře očistím, omyji a osuším. Pak celé osolím zvenku i zevnitř. Kuře napěchuji nádivkou a zajistím, aby nádivka nevytekla (sešiji nebo sešpendlím párátky). Pak kuře vložím do pekáče prsy dospod na kůži ze špeku nebo z domácího uzeného boku. Přeliji slunečnicovým olejem a okořením.
Zbylou nádivku položím na naolejovaný alobal, stlačím a v alobalu stočím do pevného válečku. Vložím do pekáče ke kuřeti. Kuře pak podliji 3 dl vody.
Pekáč přikryji druhým pekáčem a vložím do trouby, vyhřáté na 200°C. Po 30 minutách kuře zkontroluji, otočím, okořením i druhou stranu a stáhnu teplotu na 100°C, nádivku vybalím z alobalu a položím zpět ke kuřeti a peču dále asi 1,5 hodiny.
Průběžně podlévám výpekem, případně vodou. Po 1,5 hodině kuře a nádivku přesunu na podnos a naporcuji. Podávám s rýží politou výpekem, sypanou pažitkou a s nakládanou řepou.