Pečené cikánské koleno
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 700-800 g vepřového kolene
- 1 velká cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 2 slovenské (bílé) papriky
- 1-2 rajčata, dle velikosti
- 100 g mražených nebo čerstvých hub
- 100 g anglické slaniny (nebo Váhalovy...)
- 50 g rajského protlaku
- sůl
- pepř mletý
- mletá sladká paprika nebo pálivá
Postup Pečené cikánské koleno
Postup přípravy receptu
-
Předpříprava kolene: koleno očistíme a vložíme zhruba na 45-50 minut povařit do osolené vody se třemi rozmáčknutými stroužky česneku a kořením dle chuti (bobkový list, kuličky pepře a nového koření) - tyto ingredience jsem do výpisu surovin nepsal. Část vývaru použijeme na podlévání při pečení, zbytek třeba na česnečku. Koleno necháme částečně zchladnout a vykostíme.
Do zapékací mísy nasypeme očištěnou, na větší kostky nebo měsíčky pokrájenou cibuli, papriku, rajčata, pokrájené houby, slaninu a nasekaný česnek. Přilijeme protlak, který trochu rozmícháme s vývarem a lžící papriky (může být i pálivá nebo jejich kombinace.
Na zeleninu položíme vykostěné koleno, které dle chuti opepříme a klidně ještě trochu osolíme, naplněnou zapékací mísu nebo pekáč zaklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů péct doměkka, dle potřeby podléváme a během pečení alespoň dvakrát otočíme nebo řádně přeléváme zeleninovým výpekem.
Koleno můžeme péct i od syrového stavu a s kostí, ale to počítáme s výrazně delší dobou pečení. Kdo chce, podlévat může klidně i pivem černým či světlým. Vše dle vlastní chuti. Kdo chce o něco více sosu, může vývarem naředěný výpek zahustit jíškou, provařit a dochutit dle vlastní chuti solí a pepřem.
Podáváme s chlebem, knedlíkem, noky... a sklenicí chlazeného piva.