Pečené bochánky se staročeskými medovými hruškami a tvarohem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

400 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
50 g másla
asi 220 ml mléka
2 lžíce rumu
30 g cukru
20 g droždí
Medové hrušky:
4-5 hrušek
3 lžíce medu
1/2 lžičky skořice
kostka tvrdého tvarohu na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme trochou vlažného mléka.

  2. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 15-20 minut vzejít kvásek.

  3. Pak přimícháme rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, rum, přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto.

  4. Propracováváme, až se začnou dělat v těstě bubliny a přestane se lepit na vařečku.

  5. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

  6. Mezitím si připravíme hrušky: hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky a v kastrůlku lehce podlité vodou je dusíme doměkka.

  7. Měkké hrušky rozmačkáme vidličkou, přidáme med a skořici, vypneme a necháme vychladnout.

  8. Vykynuté těsto rozválíme asi na 1 cm silnou placku. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka a ta klademe na plech vyložený papírem na pečení, ničím je nepotíráme.

  9. Necháme je ještě asi 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby rozehřáté na 200°C.

  10. Pečeme je asi 12 - 15 minut lehce dozlatova.

  11. Upečené bochánky potřeme rozvařenými hruškami a posypeme strouhaným tvarohem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!