Pečené bochánky se staročeskými medovými hruškami a tvarohem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 50 g másla
- asi 220 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 30 g cukru
- 20 g droždí
- Medové hrušky:
- 4-5 hrušek
- 3 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
- kostka tvrdého tvarohu na posyp
Postup Pečené bochánky se staročeskými medovými hruškami a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme trochou vlažného mléka.
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 15-20 minut vzejít kvásek.
Pak přimícháme rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, rum, přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto.
Propracováváme, až se začnou dělat v těstě bubliny a přestane se lepit na vařečku.
Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Mezitím si připravíme hrušky: hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky a v kastrůlku lehce podlité vodou je dusíme doměkka.
Měkké hrušky rozmačkáme vidličkou, přidáme med a skořici, vypneme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme asi na 1 cm silnou placku. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka a ta klademe na plech vyložený papírem na pečení, ničím je nepotíráme.
Necháme je ještě asi 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby rozehřáté na 200°C.
Pečeme je asi 12 - 15 minut lehce dozlatova.
Upečené bochánky potřeme rozvařenými hruškami a posypeme strouhaným tvarohem.