Pečená ryba ve smetanové omáčce
Recepty, RybySuroviny
- 4 filety tresky nebo jiné bílé ryby bez kůže (žralok, candát, pangas ap.)
- 250 g žampionů
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 600 g brambor
- 80 g Blaťáckého zlata hrubě strouhaného sýra sladší výrazné chuti (např.ementál)
- máslo
- pepř
- sůl
- na smetanovou omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 150 ml bujónu nebo vývaru
- 150 ml smetany
- + podle chuti střik octa
Postup Pečená ryba ve smetanové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, smetanou a dobře prošleháme. Krátce povaříme a dochutíme solí, případně zastříkneme octem a odstavíme.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na velmi slabounké plátky. Dobře osušíme v utěrce a poskládáme na dno máslem vymaštěné zapékací mísy.
Rybí filety osolíme, opepříme a zprudka opečeme na másle. Položíme je na plátky brambor, poklademe plátky vařených vajec a plátky na másle orestovaných žampionů. Zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme hrubě strouhaným sýrem (Blaťácké zlato, ementál, cheddar). Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a zapékáme asi 40 minut. Především kontrolujeme propečenost bramborových plátků.