Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 silnější plát listového těsta
- strouhanka
- 300 g listového baby špenátu
- 1 lilek
- 80 g rostlinného másla s chutí sýra (např.DELAcréme)
- 80 g sýru feta nebo balkánského sýra
- 1 cibule
- 2-3 lžíce mléka
- 1 lžíce instantní jíšky
- 6 lžic strouhaného sýra typu parmazán
- 2 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- podravka (se středomořskými bylinkami nebo bylinková sůl)
- olivový olej
- sůl
Postup Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na asi 3 mm tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi půl hodiny.
V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme rostlinný sýrový tuk a zesklovatíme na něm proužky cibule. Přidáme špenátové lístky, podlijeme malým množstvím mléka a necháme je zavadnout. Ochutíme podravkou nebo bylinkovou solí a zahustíme hotovou, například granulovanou jíškou, nebo tak, jak jsme zvyklí. Přisypeme rozdrobenou fetu, tři lžíce parmazánu a necháme vychladnout.
Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme je česnekem utřeným se solí. Prochladlý špenát se sýrem smícháme s vaječnou směsí. Solíme velmi opatrně nebo vůbec, protože sýry i bylinkové směsi jsou velmi slané a lilek si slanou chuť také částečně zachová.
Vypocený lilek dobře osušíme a postupně opečeme v olivovém oleji dozlatova. Opečené plátky odkládáme na papírovou utěrku, abychom nechali odsát přebytečný olej.
Listové těsto vyválíme na velikost vyššího pekáčku, do kterého ho umístíme tak, aby byl vytvořený okraj. Těsto propícháme vidličkou a posypeme vrstvičkou strouhanky, aby se nepromáčelo. Na strouhanku rozprostřeme špenátovou směs, na ni plátečky lilku a zasypeme zbylou částí parmazánu. Ihned vložíme do maximálně rozpálené trouby a pečeme 20 minut. Upečený koláč můžeme ještě posypat parmazánem, který se už nepeče, ale rozpustí se do lilku.