Pečená kuřecí křídla s nádivkou, zelím a knedlíkem
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- kuřecí křidýlka
- koření Pečené kuře
- olej
- máslo
- sůl
- Nádivka:
- 15 housek (lepší den staré)
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 3 hrnky vlažného mléka
- majoránka (nejlépe čerstvá)
- Dušené zelí:
- zelí
- cukr
- voda
- kmín
- Příloha:
- brambory nebo knedlík
Postup Pečená kuřecí křídla s nádivkou, zelím a knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve zapneme troubu na 180°C.
Najdeme vhodný pekáč, vylijeme ho olejem a vložíme kuřecí křídla (polovinu pekáče necháme volnou na nádivku). Maso osolíme a okořeníme. Polijeme trochou oleje a na maso nakrájíme kousky másla. Vložíme do trouby a pečeme.
Na nádivku připravíme hodně velikou mísu. Housky nakrájíme na malé kostičky, poté zalijeme mlékem a rukama mačkáme. Přidáme žloutky, sůl, hodně muškátového oříšku (pokud máme v celku, tak nastrouháme) a majoránku. Vše zamícháme, dokud nevznikne hmota, která drží pohromadě. Ušleháme bílky a do nádivky je zamícháme. Ochutnáme, zda máme dostatečně ochucené. Vytvoříme nádivku ve tvaru bochníku chleba a vložíme do pekáče k masu.
Do hrnce vložíme zelí a zalijeme vodou. Necháme dusit, dokud zelí nebude měkké. Přidáme kmín a cukr podle chuti. Já dělám sladké zelí, takže cukru přidávám hodně. Když je zelí měkké a ochucené, máme ho hotové.
Příloha je na každém z Vás, buď oškrábeme a uvaříme brambory nebo koupíme (uděláme) knedlíky.
Maso s nádivkou hlídáme a případně podlijeme vodou, abychom měli šťávu. Pečeme, dokud není měkké a nádivka nemá zlatavou kůrku.
Když máme upečeno, nepodáváme hned, ale necháme nádivku asi 20 minut chladnout (drží pak dobře pohromadě).