Pečená kuřecí křídla s nádivkou, zelím a knedlíkem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

kuřecí křidýlka
koření Pečené kuře
olej
máslo
sůl
Nádivka:
15 housek (lepší den staré)
3 vejce
sůl
pepř
muškátový oříšek
3 hrnky vlažného mléka
majoránka (nejlépe čerstvá)
Dušené zelí:
zelí
cukr
voda
kmín
Příloha:
brambory nebo knedlík

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve zapneme troubu na 180°C.

  2. Najdeme vhodný pekáč, vylijeme ho olejem a vložíme kuřecí křídla (polovinu pekáče necháme volnou na nádivku). Maso osolíme a okořeníme. Polijeme trochou oleje a na maso nakrájíme kousky másla. Vložíme do trouby a pečeme.

  3. Na nádivku připravíme hodně velikou mísu. Housky nakrájíme na malé kostičky, poté zalijeme mlékem a rukama mačkáme. Přidáme žloutky, sůl, hodně muškátového oříšku (pokud máme v celku, tak nastrouháme) a majoránku. Vše zamícháme, dokud nevznikne hmota, která drží pohromadě. Ušleháme bílky a do nádivky je zamícháme. Ochutnáme, zda máme dostatečně ochucené. Vytvoříme nádivku ve tvaru bochníku chleba a vložíme do pekáče k masu.

  4. Do hrnce vložíme zelí a zalijeme vodou. Necháme dusit, dokud zelí nebude měkké. Přidáme kmín a cukr podle chuti. Já dělám sladké zelí, takže cukru přidávám hodně. Když je zelí měkké a ochucené, máme ho hotové.

  5. Příloha je na každém z Vás, buď oškrábeme a uvaříme brambory nebo koupíme (uděláme) knedlíky.

  6. Maso s nádivkou hlídáme a případně podlijeme vodou, abychom měli šťávu. Pečeme, dokud není měkké a nádivka nemá zlatavou kůrku.

  7. Když máme upečeno, nepodáváme hned, ale necháme nádivku asi 20 minut chladnout (drží pak dobře pohromadě).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!