Cheesecake se sušenkovou krustou a čerstvým ovocem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 200 g veganských sušenek (domácí nebo kupované, ideálně však bez palmového oleje)
- 100 g kokosového oleje či rostlinného másla (Provamel, ViveBio, AlsanBio)
- 100 g (cca 3/4 hrnku) kešu oříšky natural
- 270 g bílého sójového jogurtu (domácí nebo např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
- 60 ml (1/4 hrnku) kokosového mléka
- 30 g (1/4 hrnku) kukuřičného škrobu či bramborového škrobu
- 50 g (1/4 hrnku) cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- čerstvé ovoce:
- jahody
- maliny
- borůvky
- kiwi
- cukr
Postup Cheesecake se sušenkovou krustou a čerstvým ovocem
Postup přípravy receptu
-
Sušenky a kokosový olej rozmixujte v mixéru (nebo sušenky dobře rozdrťte v sáčku a poté vmíchejte rozpuštěný tuk) a s pomocí skleničky namačkejte do nepřilnavé či pečícím papírem vyložené dortové formy. Můžete směs natlačit jen na spodní část formy nebo vyložit i strany dortu.
Dejte odpočinout do lednice a troubu předehřejte na 175°C.
Všechny ostatní ingredience mimo ovoce (a k němu přidruženého cukru) dejte do mixéru a dobře rozmixujte (směs musí být opravdu hladká, pokud nemáte výkonný mixér, doporučuji kešu před mixováním namočit na 4 hodiny do vody).
Náplň vlijte do korpusu a pečte 35 - 40 minut, dokud není cheesecake navrchu pevný.
Mezi tím rozvařte část ovoce s cukrem a propasírujte ho přes sítko.
Po vyndání z trouby nechte koláč chvíli při pokojové teplotě, poté ho přendejte do lednice a nechte plně vychladnout.
Poté vyndejte z formy, ozdobte čerstvým ovocem, přelijte ovocnou omáčkou a podávejte s extra porcí ovocného přelivu.