Kukuřičné hranolky s rajčatovou omáčkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Kukuřičné hranolky:
- 180 g kukuřičné mouky
- 100 g sýru čedar
- 500 ml mléka
- 100 g parmezánu
- olej na opečení hranolků
- sůl
- Rajčatová omáčka:
- 1 kg zralých rajčat
- 50 ml olivového oleje
- 2 menší cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužků česneku
- 10 g cukru krupice (nebo více, dle zralosti rajčat)
- bobkový list
- tymián
- olej
Postup Kukuřičné hranolky s rajčatovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Mléko přiveďte k varu, osolte, přidejte nastrouhané sýry a vsypte mouku, vše míchejte do zhoustnutí. Když je mouka provařená, nalijte vzniklou kaši do pekáče, rozetřete ji na výšku asi 1,5 cm a nechte vychladnout v lednici.
Z vychladlého těsta nakrájejte hranolky.
Na pánvi s malým množstvím oleje opékejte hranolky dozlatova, osušte od oleje, osolte, opepřete a podávejte s rajčatovou omáčkou.
V rozehřátém oleji poduste zeleninu nakrájenou nadrobno, přidejte bobkový list, tymián, sůl a pepř.
Vsypte překrájená rajčata, přilijte vodu, dochuťte cukrem a pomalu redukujte do husté omáčky. Přidejte prolisovaný česnek a průběžně míchejte, ať se omáčka nepřipálí.
Na závěr omáčku rozmixujte, dochuťte solí a pepřem.