Výborný jablkový koláč s vanilkovým pudinkem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Těsto:
- 200 g ovesných vloček
- 50 g lískových oříšků + další na ozdobu
- 50 g pšeničné hladké mouky
- špetka soli
- 100 ml oleje
- 100 ml javorového sirupu nebo půl hrnku hnědého cukru
- Jablečná náplň:
- cca 1 kg jablek (přibližně 3 velká jablka)
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce rostlinného másla (např. Provamel, AlsanBio, ViveBio) či kokosového oleje
- Puding:
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 500 ml rostlinného mléka ořechového mléka či ovesného mléka (já používám mix kokosového a mandlového, sójového nebo ovesného)
Postup Výborný jablkový koláč s vanilkovým pudinkem
Postup přípravy receptu
-
Lískové oříšky nasekejte nahrubo a opražte na pánvi.
Poté je společně s ovesnými vločkami dobře rozmixujte v mixéru a pak smíchejte s moukou a solí. V misce vyšlehejte javorový sirup (či cukr) s olejem a vmíchejte do suchých ingrediencí.
Vypracujte pevné a kompaktní těsto, pokud je příliš suché, přidejte 2 až 3 lžíce mléka či vody. Nechte chvíli odpočinout.
Troubu předehřejte na 180°C, těsto vtlačte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte asi 30 minut.
Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na kostky. V rendlíku či pánvi rozehřejte rostlinné máslo či kokosový olej, přidejte cukr a jablka a asi 10 minut opékejte.
Poté uvařte puding dle návodu. Korpus vyndejte z trouby, rozprostřete na něj jablka a přelijte je pudingem.
Poté, co puding lehce ztuhl, koláč posypte nahrubo nasekanými opraženými lískovými ořechy a nechte plně ztuhnout v lednici.