Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 čekanka
sušená šunka (prosciutto, schwarzwaldská apod.)
asi 150 ml bujónu nebo silnějšího vývaru
2 PL balzamikového octa
1 PL zarovnaná třtinového cukru + špetka k blanšírování
kousek másla
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Čekanku rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtky.

  2. Do pánve vlijeme trošku vody, přidáme trošku cukru a čekanku a zprudka ji ve sladké vodě oblanšírujeme ze všech stran. Tím zbavíme čekanku přebytečné hořkosti. Schválně vodu ochutnejte, jak bude hořká:-)

  3. Vodu vylijte a čekanku osušte papírovou utěrkou.

  4. Pánev vymyjte a vlijte do ní vývar, ocet, oslaďte a zredukujte na vyšším plameni, případně dochuťte solí.

  5. Čekanku omotejte proužky šunky a naskládejte do zapékací misky.

  6. Zalijte zredukovanou omáčkou, na každou porci čekanky položte malý kousek másla, zakryjte alobalem a nechte v troubě rozpálené na 200C péct 20 minut.

  7. Přelévejte omáčkou.

  8. Poté odkryjte a dopečte. Můžete taky zapnout na pár minutek gril. Skoro veškerá tekutina by se měla do čekanky vsáknout.

  9. Podávejte s pečivem nebo brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!