Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 čekanka
- sušená šunka (prosciutto, schwarzwaldská apod.)
- asi 150 ml bujónu nebo silnějšího vývaru
- 2 PL balzamikového octa
- 1 PL zarovnaná třtinového cukru + špetka k blanšírování
- kousek másla
- sůl
Postup Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico
Postup přípravy receptu
-
Čekanku rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtky.
Do pánve vlijeme trošku vody, přidáme trošku cukru a čekanku a zprudka ji ve sladké vodě oblanšírujeme ze všech stran. Tím zbavíme čekanku přebytečné hořkosti. Schválně vodu ochutnejte, jak bude hořká:-)
Vodu vylijte a čekanku osušte papírovou utěrkou.
Pánev vymyjte a vlijte do ní vývar, ocet, oslaďte a zredukujte na vyšším plameni, případně dochuťte solí.
Čekanku omotejte proužky šunky a naskládejte do zapékací misky.
Zalijte zredukovanou omáčkou, na každou porci čekanky položte malý kousek másla, zakryjte alobalem a nechte v troubě rozpálené na 200C péct 20 minut.
Přelévejte omáčkou.
Poté odkryjte a dopečte. Můžete taky zapnout na pár minutek gril. Skoro veškerá tekutina by se měla do čekanky vsáknout.
Podávejte s pečivem nebo brambory.