Panenka s pepřovo-smetanovou omáčkou a pečenou řepou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- vepřová panenka
- sůl
- pepř
- olivový olej
- Omáčka:
- hovězí vývar
- bílé víno (nebo červené)
- smetana ke šlehání
- nakládaný zelený pepř
- oříšek másla
- sůl
- Červená řepa
Postup Panenka s pepřovo-smetanovou omáčkou a pečenou řepou
Postup přípravy receptu
-
Řepu omyjeme a každou zvlášť zabalíme do alobalu a dáme péct do předehřáté trouby (220ºC) na 2 hodiny.
Asi 20 minut před koncem pečení řepy se pustíme do přípravy masa a omáčky. Panenku (vcelku) opepříme a potřeme prolisovaným česnekem a olivovým olejem, poté vložíme na rozpálenou pánev. Necháme maso zatáhnout a až poté posolíme. Opékáme ze všech stran tak dlouho, jak krvavé chceme maso mít.
Poté panenku přendáme na talíř a na pánev přilijeme víno, vývar a smetanu. Důkladně promícháme, aby se nám všechny ingredience spojily a přidáme kuličky zeleného pepře. Omáčku necháme zredukovat na požadovanou hustotu a na závěr přidáme oříšek másla, případně dochutíme solí.
Maso nakrájíme na plátky, které na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s červenou řepou nakrájenou rovněž na tenké plátky.