Panenka s fíky ve švestkové omáčce
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g vepřové panenky
- 2-3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 3 čerstvé fíky
- Omáčka:
- 500 g čerstvých švestek
- 300 ml vody
- 4 kuličky jalovce
- 1 badyán
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce medu (použila jsem lesní med z Billy)
- citrónová kůra z 1/2 citronu
- sůl
- 1 lžíce rumu
Postup Panenka s fíky ve švestkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Švestky vypeckujeme a rozkrojíme na čtvrtky. Dáme do hlubšího hrnce, přidáme jalovec, skořici, badyán, med, citrónovou kůru, špetku soli a zalijeme vodou. Necháme dusit za občasného míchání při mírné teplotě, cca půl hodiny nebo déle, dokud se švestky nerozvaří. Poté přilijeme lžíci rumu a vaříme ještě 3-5 minut. Omáčku propasírujeme a dáme stranou.
Mezitím předehřejeme troubu na 150°C. Maso osolíme, opepříme a na oleji zprudka necháme zatáhnout. Fíky nařízneme do křížku.
Panenku dáme do zapékací misky spolu s fíky, celé pokapeme trochu olejem a pečeme v troubě asi 15 minut. Upečené maso necháme chvíli odpočinout, pak nakrájíme a podáváme s omáčkou a fíky. Jako přílohu jsem zvolila bramborové knedlíky.