Bábovka Matylda s jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 jablka (cca 400g)
- 200 g polohrubá mouka
- 190 g cukr krystal
- 3 vejce
- 1 lžíce medu
- 7 lžic mléka
- 5 lžic oleje
- 1 lžíce rumu
- 1 malá hrst vlašských ořechů nahrubo nakrájených
- 1 malá hrst vlašských ořechů najemno nastrouhaných
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kakaa
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžíce rozinek
Postup Bábovka Matylda s jablky
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme si bílky od žloutků, z bílků vyšleháme sníh (já si vždycky pomůžu špetkou soli). Žloutky ušleháme s cukrem, postupně zašleháme olej, mléko, rum. Mouku si promícháme s kakaem, skořicí, všemi oříšky a práškem do pečiva.
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Sypkou směs s moukou vmícháme do žloutků s cukrem, poté přidáme nastrouhaná jablka a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy (já jsem zrovna vymazala sádlem a vysypala strouhankou), vložíme do vyhřáté trouby na 200°C, pečeme 1/4 hodiny, potom snížíme teplotu na 175°C a dopečeme (asi 40 minut, zkoušíme špejlí).