Palce z vepřové kýty s Lopenickou slaninou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 8-10 ks palců z vepřové kýty, cca 1 kg
- 20 dkg Lopenické slaniny (klínky) - specialita fy. VOMA Uherský Brod
- čerstvý tymián, cca 8-10 větviček
- pepř
- sůl
- olej
Postup Palce z vepřové kýty s Lopenickou slaninou
Postup přípravy receptu
-
Palce z vepřové kýty dokonale očistíme – odblaníme.
Do každého palce uděláme ze širšího konce tenkým špičatým nožem malou kapsu, do které vsuneme zmražený klín Lopenické slaniny. Palce poté vydatně osolíme, opepříme a vyválíme ve směsi oleje a čerstvému tymiánu.
Steakovou pánev rozpálíme a vlijeme na ni asi dvě lžíce oleje. Jakmile je olej rozpálený, tak vložíme připravené palce a opékáme postupně ze všech stran do zlatavé barvy.
Po dokonalém opečení vložíme do připraveného alobalu - pořádně zabalíme a necháme odpočnout cca 7 minut.
Opečené palce překrojíme šikmým řezem napolovic a podáváme s opečeným bramborem nebo s bramborovou kaší a opečenou cibulkou. Přelijeme lžičkou šťávy, kterou maso pustilo při pobytu v alobalu.