Ostružinový tvarohový dort
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus: 100 g změklé Hery
- 30 g moučkového cukru
- 1 vanilínový cukr
- špetka soli
- 4 vejce (žloutky, 4 bílky)
- 90 g cukru
- 150 g mletého máku
- 70 g nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
- Na náplň: 250 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 vanilínový cukr
- 500ml smetany ke šlehání
- 1,5 želatinového ztužovače Dr.Oetker
- 150 ml vlažné vody
- Na polevu: 300 g čerstvých ostružin (nebo mražených ostružin)
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 želatinového ztužovače Dr.Oetker
- 50 ml vlažné vody
Postup Ostružinový tvarohový dort
Postup přípravy receptu
-
Heru, 1.dávku cukru, vanilínový cukr a sůl ušleháme do pěny. Pak přidáme žloutky. Z bílků a 2. dávky cukru vyšleháme tuhý sníh, který spolu s mletým mákem a oříšky vmícháme do těsta. Přidáme prášek do pečiva. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi 30 minut.
Tvaroh smícháme s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Šlehačku ušleháme do tuha. 1 a 1/2 želatinového ztužovače promícháme s 150ml vody podle návodu a smícháme se šlehačkou a tvarohovou hmotou.
Na vychladlý korpus namažeme tvarohovou náplň a na to nalijeme polevu, kterou připravíme z rozmixovaných ostružin s cukrem a z 1/2 ztužovače smíchného s 50ml vlažné vody. Ztužovač s vodou smícháme podle návodu a pak promícháme s ostružinami. Celý dort necháme asi 3 hodiny ztuhnout v lednici.