Oříšková krupicová halva
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 hrnky polotučného mléka (může ale být i voda)
- 1 hrnek cukru (medu)
- 1 hrnek dětské krupičky
- 1/3 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 hrnek (i více) libovolných strouhaných ořechů nebo mandlí
- hrozinky podle chuti (nejsou nutné)
- rum nebo rumová tresť (není nutné)
- meruňky
- brusinky (sekané sušené ovoce)
Postup Oříšková krupicová halva
Postup přípravy receptu
-
Hrozinky namočíme do vařící vody, můžeme k nim pro chuť přidat trošku rumové tresti nebo je namočit přímo do rumu. Mléko za častého míchání svaříme s cukrem a odstavíme z plotýnky.
V pánvi rozpustíme máslo (nebo zhřejeme olej) a přisypeme krupici s mletými nebo sekanými oříšky. Za stálého míchání krupici pražíme, dokud trochu nezezlátne (trvá to asi deset minut).
Ke krupici po částech přidáváme mléko a promícháváme, aby nevznikly hrudky. Pak mícháme, dokud se směs nezmění v hmotu připomínající svou konzistencí velmi hustou krupicovou kaši – viz obrázek. Kdo má rád hrozinky a sušené ovoce, přimíchá je do hotové směsi.
Připravené menší mističky vymažeme olejem a naplníme krupicovou směsí. Necháme vychladit a pak skladujeme v ledničce, nám ale halva moc chutná i teplá.
Můžeme podávat posypané praženými oříšky a mandlemi, posypané čokoládou, zkrátka podle toho, jak má kdo mlsný jazýček:-).