Oříšková roláda s mascarpone krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 5 lžic hladké mouky
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce strouhaných lískových nebo vlašských ořechů
- půl kypřícího prášku
- 2 lžíce oleje (slunečnicový)
- 3 lžíce vlahého mléka
- špetka soli do bílků
- Krém:
- 200 g mascarpone
- 200 g kelímek smetany ke šlehání - 33 %
- 1 lžíce moučkového cukru
- K dokončení:
- půl lžičky mleté kávy
- 1 lžíce rumu
- moučkový cukr na poprášení
Postup Oříšková roláda s mascarpone krémem
Postup přípravy receptu
-
Předehřejme troubu na 170°C. Vejce rozdělíme na žloutky, které dáme do větší misky a bílky vyšleháme se špetkou soli na hustý sníh. V misce metličkou prošleháme žloutky s cukrem, přidáme vlahé mléko a olej a ještě krátce prošleháme jen aby se vše spojilo. Vmícháme všechny sypké suroviny a nakonec přidáme ušlehaný sníh, který jen lehce promícháme metličkou.
Výslednou hmotu vlijeme na plech vyložený papírem, rozetřeme a plechem mírně klepneme. Dáme do vyhřáté trouby na 10 minut, teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 15 minut (dorůžova). Zatím ušleháme šlehačku a vmícháme ji metličkou do mascarpone předem vyšlehaného s cukrem. Toto množství vystačí na 2 rolády nebo zbytek uchováme v ledničce i týden.
Upečený plát sundáme, zakryjeme čistým pečícím papírem, převrátíme a původní papír z upečeného plátu stáhneme. Pomocí papíru, na kterém teď leží, lehce svineme, necháme vychladnout, pokapeme rumem, posypeme mletou kávou a potřené krémem zavineme do rolády. Povrch lehce pocukrujeme. Vychlazené podáváme.