Orientální manželství čokolády s pomerančem Čokoládovo-pomerančové pralinky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 1 hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa (alespoň 60%)
- 1 pomerančová čokoláda
- 1 lžíce pomerančová marmeláda
- 1 lžička pomerančového oleje (viz tipy a triky)
- pomerančového likéru
Postup Orientální manželství čokolády s pomerančem Čokoládovo-pomerančové pralinky
Postup přípravy receptu
-
Teplovzdornou (ne nerezovou) mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Do mísy nalámejte 2/3 obou čokolád a nechte zvolna rozpustit. Odstavte z plotny, přidejte zbylou čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění (viz tipy a triky).
Do husté čokolády přidejte malého panáka pomerančového likéru - pokud ho neseženete nevadí, pralinky se bez alkoholu nakrásno obejdou. Alespoň je budou moci mlsat i děti a řidiči.
Nakonec přimíchejte lžíci pomerančové marmelády (doporučuji džem z červených pomerančů pro jeho výraznou, jemně nahořklou chuť) a lžičku kořeněného pomerančového oleje.
Vše řádně promíchejte gumovou či silikonovou stěrkou v kompaktní tmavé těsto.
Při pokojové teplotě (ne v lednici) nechte zchladnout, až hmota mírně zatuhne a bude tvárná.
Poté dlaněmi tvořte malé kuličky (nepravidelný tvar nevadí, naopak pak pralinky vypadají originálně) a pokládejte je na pečicí papír nebo potravinovou fólii (aby se nepřilepily k podložce).
Uložte do lednice na 20 minut ztuhnout (pokud hodně spěcháte, dejte je na 10 minut do mrazáku).
Jestli chcete mít pravidelné kuličky, vyndejte je z lednice po cca 10 minutách, kdy už jsou pralinky pevnější, ale stále tvárné. Pak je stačí znovu vyválet v rukou a pralinky se krásně zakulatí. Uchovávejte v lednici, nebo v chladné spíži a těsně před podáváním vložte do papírových košíčků (viz tipy a triky).