Opilý rebarborový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky včetně hrsti polohrubé
- 50 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 20 g kvasnic
- 125 ml mléka
- 1 celé vejce + na pomazání okrajů
- 3-4 stonky rebarbory
- 1 zelené jablko neloupané
- trochu soli
- vaječný koňak
- sušené brusinky (nemusí být)
- Na drobenku:
- 80 g másla
- 80 g hrubé mouky
- 120 g krystalového cukru
Postup Opilý rebarborový koláč
Postup přípravy receptu
-
Kvasnice nadrobím do hrnečku, přidám špetku cukru a polovinu vlažného mléka.
Do mísy dám mouku, sůl, cukr a promíchám, přidám celé vejce a rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto začnu promíchávat a přidávám mléko dle potřeby. Hotové těsto odložím i s mísou na teplé místo a zapnu troubu na 200°C.
Kulatou formu o průměru 32 cm vymažu a posypu strouhankou. Těsto nenechávám kynout, přendám ho na vymazaný plech a rukama rozprostřu po celé ploše, po okrajích vytvořím z těsta malé hráze, aby šťáva zůstala na koláči a ne pod ním. Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem.
Rebarboru oloupu nakrájím na špalíčky cca 1 cm vysoké, z jablíčka odstraním jádřinec a nakrájím na tenké plátky.
Pokladu jimi připravený koláč dle momentální fantazie a posypeme připravenou drobenkou.
Koláč dám do vyhřáté trouby a na 200°C peču cca 20 minut a poté snížím na 180°C a dopékám 10 minut.
Hotový, vychladnutý koláč nakrájím a každou porci svlažím 2-3 ČL vaječného koňaku, dětem dávám šodó.