Opilý rebarborový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky včetně hrsti polohrubé
50 g moučkového cukru
60 g másla
20 g kvasnic
125 ml mléka
1 celé vejce + na pomazání okrajů
3-4 stonky rebarbory
1 zelené jablko neloupané
trochu soli
vaječný koňak
sušené brusinky (nemusí být)
Na drobenku:
80 g másla
80 g hrubé mouky
120 g krystalového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Kvasnice nadrobím do hrnečku, přidám špetku cukru a polovinu vlažného mléka.

  2. Do mísy dám mouku, sůl, cukr a promíchám, přidám celé vejce a rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto začnu promíchávat a přidávám mléko dle potřeby. Hotové těsto odložím i s mísou na teplé místo a zapnu troubu na 200°C.

  3. Kulatou formu o průměru 32 cm vymažu a posypu strouhankou. Těsto nenechávám kynout, přendám ho na vymazaný plech a rukama rozprostřu po celé ploše, po okrajích vytvořím z těsta malé hráze, aby šťáva zůstala na koláči a ne pod ním. Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem.

  4. Rebarboru oloupu nakrájím na špalíčky cca 1 cm vysoké, z jablíčka odstraním jádřinec a nakrájím na tenké plátky.

  5. Pokladu jimi připravený koláč dle momentální fantazie a posypeme připravenou drobenkou.

  6. Koláč dám do vyhřáté trouby a na 200°C peču cca 20 minut a poté snížím na 180°C a dopékám 10 minut.

  7. Hotový, vychladnutý koláč nakrájím a každou porci svlažím 2-3 ČL vaječného koňaku, dětem dávám šodó.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!