Odlehčený nákyp
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 300 g jáhel
- 250 g měkkého tvarohu
- 4 bílky
- hnědý cukr popřípadě i trochu vanilkového
- 1 hruška
- zelené jablko
- 2 plátky ananasu
- banán
Postup Odlehčený nákyp
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spaříme na sítku 2-3x vařící vodou (přelívám je vodou z konvice a mezi každým přelitím je ještě krátce propláchnu studenu vodou z kohoutku), dáme do hrnce, zalijeme vodou v poměru 1:2 (jáhly:voda) s trochou soli.
Vaříme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří a pak necháme ještě alespoň 20 minut dojít.
Zapékací mísu si vymažeme trochou másla, nakrájíme si ovoce na kostky, smícháme tvaroh s cukrem a přimícháme do jáhel.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, malou část si dáme stranou a zbytek opatrně vmícháme do připravených jáhel.
Část jáhel pak dáme na dno zapékací mísy, poklademe bohatou vrstvou ovoce a zakryjeme druhou částí jáhel. Potřeme tenkou vrstvou zbylého sněhu (po upečení vytvoří jemnou krustu).
Pečeme v předehřáté troubě (cca 180°C) přibližně půl hodiny.
Podáváme s trochou čerstvého tvarohu a kakaa.