Obyčejné domácí rohlíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

450 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
5 g cukru krystal (1 lžička)
8-10 g soli (cca 2 rovné lžičky)
70 g sádla
250 ml vody
na potření 2 lžíce mléka
volitelné na posyp hrubá sůl, kmín, mák, atd.

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme sádlo a necháme stranou. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sušené droždí, cukr, sůl a vše promícháme. Přidáme vlahé sádlo a zaděláme vlažnou vodou. Nejprve v míse zaděláme vařečkou, pak vyndáme na vál nebo podložku a ručně propracujeme Zpočátku se těsto trochu lepí. Lehce ho obracíme rukou a po 4-5 minutách už máme krásné hladké jemné těsto. Ještě dalších 5 minut si s ním pohrajeme a dáme kynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou pak na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme tvar oválu nebo trojúhelníku a ten stočíme do rohlíku od širší strany. Ukládáme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení a zakryté utěrkou necháme ještě 30 minut kynout.

  3. Předehřejeme troubu na 180-190° C a na dno dáme kastrůlek s vodou. Vykynuté rohlíky potřeme vlažným mlékem a dáme péct dorůžova asi 15-18 minut (podle trouby). Upečené rohlíky necháme na mřížce vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, ale i druhý den jsou moc dobré. Můžeme je i zamrazit a rozpéct.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!