Obyčejné domácí rohlíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 450 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 5 g cukru krystal (1 lžička)
- 8-10 g soli (cca 2 rovné lžičky)
- 70 g sádla
- 250 ml vody
- na potření 2 lžíce mléka
- volitelné na posyp hrubá sůl, kmín, mák, atd.
Postup Obyčejné domácí rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejeme sádlo a necháme stranou. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sušené droždí, cukr, sůl a vše promícháme. Přidáme vlahé sádlo a zaděláme vlažnou vodou. Nejprve v míse zaděláme vařečkou, pak vyndáme na vál nebo podložku a ručně propracujeme Zpočátku se těsto trochu lepí. Lehce ho obracíme rukou a po 4-5 minutách už máme krásné hladké jemné těsto. Ještě dalších 5 minut si s ním pohrajeme a dáme kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou pak na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme tvar oválu nebo trojúhelníku a ten stočíme do rohlíku od širší strany. Ukládáme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení a zakryté utěrkou necháme ještě 30 minut kynout.
Předehřejeme troubu na 180-190° C a na dno dáme kastrůlek s vodou. Vykynuté rohlíky potřeme vlažným mlékem a dáme péct dorůžova asi 15-18 minut (podle trouby). Upečené rohlíky necháme na mřížce vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, ale i druhý den jsou moc dobré. Můžeme je i zamrazit a rozpéct.