Obracený pomerančový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

40 ml vody
50 g cukru krupice
2 pomeranče (nebo grep, mandarinky..)
Korpus:
300 g hladké mouky
150-200 g třtinového cukru
5 vajec
1 lžička prášku do pečiva
4 lžíce máku
půl lžičky soli
120 g másla
strouhaná kůra z 1 pomeranče
400 g bílého smetanového jogurtu
50 ml pomerančové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve rozehřejte a necháte zchladnout máslo. Svařte vodu s cukrem na hustý sirup. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Polovinu sirupu nalijte do formy, vyskládejte pomeranče (důkladně omyté a pokrájené na sílu asi půl cm) a zalijte zbytkem sirupu. Formu zatím odložte - a zapněte troubu na 170 st.C.

  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. V druhé míse ušlehejte vejce, cukr, kůru a pomerančovou šťávu do husté pěny, pak po lžících přidávejte jogurt a také ho zašlehejte. Nakonec pomalu zašlehejte moučnou směs a máslo.

  3. Těsto nalejte do formy na připravené pomeranče a dejte do trouby. Pod formu raději dejte pekáček, kdyby začal vykapávat cukrový sirup. Pečeme asi 40 minut. Zkontrolujte propečení špejlí.

  4. Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době formu rozevřete, odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Pak koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a pečící papír ze dna.

  5. Jíst můžete se zakysanou smetanou, je skvělý i samotný, vyniká vláčností. Těsto by šlo jistě využít i jinak. Můžete udělat těsto z poloviční dávky, aby to byl více koláč nebo prokrojit a promazat krémem, jako jsem to udělala dodatečně já. Ušlehla jsem ricottu, smetanu ke šlehání, lžíci cukru a krém Olé, koláč nadvakrát nití prokrojila a promazala.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!