Mátový sen Čokoládové mátové pralinky

Recepty, Cukroví

Suroviny

150 g kvalitní čokolády (viz tipy a triky)
25 g kakaového másla (viz tipy a triky)
10 g čerstvé máty
+ cukrářský teploměr
+ silikonové formičky na pralinky
+ kvalitní štěteček

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte chladivou lázeň, protože později už na to nebude čas. Výborný je drcený led nasypaný v o trochu větší míse, než je ta na vodní lázeň. Ovšem když vám zrovna (stejně jako mně) led dojte, směle použijte mražený hrášek.

  2. Vyrobte si vodní lázeň tak, že teplu vzdornou mísu (ne nerezovou) postavíte nad hrnec s mírně vodou, aniž by se její dno dotýkalo hladiny. Do mísy nasypte 100 g rozlámané čokolády a za stálého míchání ji nechte pozvolna rozpouštět. Pomocí cukrářského teploměru bedlivě hlídejte její teplotu, protože nesmí přesáhnout 46°C!

  3. Jakmile je čokoláda roztopená, okamžitě vložte mísu do připravené ledové (nebo hráškové) lázně a za neustálého míchání ji co nejrychleji zchlaďte na 27°C.

  4. Jakmile dosáhnete správné teploty, okamžitě čokoládu vraťte na vodní lázeň a opatrně ji zahřejte na 33°C. Pomocí štětečku vytřete silikonovou formičku na pralinky rovnoměrnou vrstvou čokolády a uložte ztuhnout do mrazničky. Totéž zopakujte za pár minut, aby byla vrstva čokolády silnější.

  5. Mezitím vložte na vodní lázeň další teplu vzdornou mísu s 25 g kakaového másla. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte čerstvou mátu a alespoň 10 minut ji nechte vařit“, až uvolní své silice a dokonale změkne.

  6. V tu chvíli mátu přesuňte do hmoždíře a rozmělněte ji na zelenou kaši. Mátu vraťte k máslu společně s 50 g čokolády a míchejte do rozpuštění. Mátovou směs nechte zchladnout (ale ne ztuhnout), vložte ji do cukrářského sáčku s širší špičkou (tak, aby ji neucpávaly kousky máty) a naplňte ztuhlé korpusy pralinek až po okraj formiček.

  7. Formičku ještě přejeďte ostrým nožem, abyste začistili spodky pralinek a ještě na chvilku je uložte do mrazničky ztuhnout. Asi po 2 minutách je můžete vymáčknout z formy a máte hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!