Obrácený koláč Tarte Tatin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 jablka
- 150 g krupicového cukru
- 200 g másla
- těsto:
- 150 g krupicového cukru
- 110 g másla
- 2 vejce
- 220 g zakysané smetany
- 1 a půl lžičky vanilkové aroma (nemusí být)
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku
- půl lžičky skořice
Postup Obrácený koláč Tarte Tatin
Postup přípravy receptu
-
Jablka si okroužleme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky.
Do vyšší pánve si dáme rozpustit cukr na karamel (nejlépe pánev, která lze použít i do trouby, pokud nemáme použijeme klasickou a vše pak předěláme do dortové formy).
Do karamelu přidáme máslo a necháme rozpustit.
Poté vložíme jablíčka a necháme asi 5 min. povařit.
Zatím si připravíme těsto. Vyšléháme si cukr s máslem.
Poté přidáme vejcea znovu šleháme.
Dále přimícháme zakysanou smetanu a vanilkové aroma.
V míse si smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a přisypeme k vyšlehané směsi.
Vymícháme hladké těsto, které pak vrstvíme na jablka v karamelu. Nemusíme se bát, těsto nabude a karamel hezky nasákne do sebe.
Pečeme při 190° asi 45minut.
Po upečení koláč vyklopíme na talíř. Výborné je, když dozdobíme zakysanou smetanou.