Obrácený koláč Tarte Tatin

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 jablka
150 g krupicového cukru
200 g másla
těsto:
150 g krupicového cukru
110 g másla
2 vejce
220 g zakysané smetany
1 a půl lžičky vanilkové aroma (nemusí být)
220 g hladké mouky
špetka soli
lžička kypřícího prášku
půl lžičky skořice

Postup přípravy receptu

  1. Jablka si okroužleme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky.

  2. Do vyšší pánve si dáme rozpustit cukr na karamel (nejlépe pánev, která lze použít i do trouby, pokud nemáme použijeme klasickou a vše pak předěláme do dortové formy).

  3. Do karamelu přidáme máslo a necháme rozpustit.

  4. Poté vložíme jablíčka a necháme asi 5 min. povařit.

  5. Zatím si připravíme těsto. Vyšléháme si cukr s máslem.

  6. Poté přidáme vejcea znovu šleháme.

  7. Dále přimícháme zakysanou smetanu a vanilkové aroma.

  8. V míse si smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a přisypeme k vyšlehané směsi.

  9. Vymícháme hladké těsto, které pak vrstvíme na jablka v karamelu. Nemusíme se bát, těsto nabude a karamel hezky nasákne do sebe.

  10. Pečeme při 190° asi 45minut.

  11. Po upečení koláč vyklopíme na talíř. Výborné je, když dozdobíme zakysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!