Obrácený hruškový šťavnatý koláč s černým pivem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 ml černého piva
6 lžic medu
1/2 lžičky sody
4 vejce
100 g hnědého cukru
175 ml oleje
140 g špaldové mouky nebo polohrubé
130 g hladké mouky
špetka soli
1,5 lžičky prášku do pečiva
vrchovatá lžička perníkového koření
10 g čerstvého zázvoru oloupaného a nastrouhaného nebo prolisovaného (dělám to lisem na česnek, vlákna zůstanou v něm a do těsta přijde jen čistá dřeň)
Karamelizované hrušky:
1 kg hrušek
citronová šťáva
100 g hnědého cukru
50 g másla
rovná lžička perníkového koření

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme hrušky: oloupané a nakrájené na plátky je pokapeme citronem, aby nezhnědly. Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, když začne cukr pěnit, přidáme hrušky, posypeme kořením a na mírném plameni asi 10 minut dusíme.

  2. Pivo a med necháme v kastrůlku přejít varem, odstavíme a po částečném zchladnutí vmícháme sodu a necháme zcela zchladnout.

  3. Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej a pivo a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a kořením.

  4. Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení, na dno rozložíme hrušky (karamelizovanou šťávičku z hrušek, která krásně zhoustla, necháme na dokončení), opatrně nalijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C.

  5. Po zchladnutí opatrně otočíme dnem vzhůru, sloupneme papír na pečení a povrch ještě pokapeme odloženým karamelem.

  6. Koláč je šťavnatý a velice chutný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!