Obrácený hruškový šťavnatý koláč s černým pivem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 ml černého piva
- 6 lžic medu
- 1/2 lžičky sody
- 4 vejce
- 100 g hnědého cukru
- 175 ml oleje
- 140 g špaldové mouky nebo polohrubé
- 130 g hladké mouky
- špetka soli
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- vrchovatá lžička perníkového koření
- 10 g čerstvého zázvoru oloupaného a nastrouhaného nebo prolisovaného (dělám to lisem na česnek, vlákna zůstanou v něm a do těsta přijde jen čistá dřeň)
- Karamelizované hrušky:
- 1 kg hrušek
- citronová šťáva
- 100 g hnědého cukru
- 50 g másla
- rovná lžička perníkového koření
Postup Obrácený hruškový šťavnatý koláč s černým pivem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme hrušky: oloupané a nakrájené na plátky je pokapeme citronem, aby nezhnědly. Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, když začne cukr pěnit, přidáme hrušky, posypeme kořením a na mírném plameni asi 10 minut dusíme.
Pivo a med necháme v kastrůlku přejít varem, odstavíme a po částečném zchladnutí vmícháme sodu a necháme zcela zchladnout.
Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej a pivo a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a kořením.
Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení, na dno rozložíme hrušky (karamelizovanou šťávičku z hrušek, která krásně zhoustla, necháme na dokončení), opatrně nalijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
Po zchladnutí opatrně otočíme dnem vzhůru, sloupneme papír na pečení a povrch ještě pokapeme odloženým karamelem.
Koláč je šťavnatý a velice chutný.