Nepečený raw dortík
Recepty, MoučníkySuroviny
- Množství surovin bude napsáno pouze orientačně: záleží na průměru formy kterou máte, já měla klasickou velkou kulatou dortovou takže budu psát množství podle ní:
- Těsto:
- 250-300 g mandlí (namočených přes noc ve studené vodě)
- asi 10 ks fresh datlí (vypeckovat)
- 2-3 lžíce medu
- 4 lžíce natural kakaa (nebo kakaa raw kvality či nadrcené boby)
- Hustotu pak určujeme přisypáváním kokosu (bud sušeného dobré kvality a nebo namletého z ořechu)
- 3 Banány
- Náplň:
- asi 1 šálek kokosového oleje (v tekutém stavu)
- cca 4-5 fresh datlí (kupuji v tescu)
- 4 lžíce datlového sirupu
- 1 lžíce agávového sirupu
- a asi tak 3 - 4 šálky kokosu (opět záleží na hutnosti plnky, chceme aby držela pěkně pohromadě - nebyla sypká)
- V případě potřeby přilijeme lžičku nebo dvě studené vody
- Čokoláda:
- 1/2 šálku kokosového oleje (v tekutém stavu)
- 1-2 lžíce medu nebo agávového sirupu
- A natural kakao (množství podle hustoty čokoláda - zvolíte si sami jestli chcete tekutější nebo trochu hustší)
- Kdo má rád může přisypat trochu skořice
- Na posypání:
- kokos
Postup Nepečený raw dortík
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
Vypeckované datle si s troškou vody (lžičkou maximálně dvěma) nasekáme v sekáčku, robotu nebo mixéru na jemno. Mandle namočené přes noc na druhý den oloupeme a taktéž nasekáme na jemno. Smícháme s datlemi, nasypeme kakao, přilijeme med a postupně přisypáváme kokos aby jsme docílili správné konzistence (aby plňka držela pohromadě a byla trochu pevná - přece jen je to základ čili těsto). Natlačíme ji na dno formy (můžeme vyložit potravinářskou fólií). Na těsto naskládáme na kolečka pokrájené banány aby jsme zaplnili celou plochu.
Plňka:
Kokos vsypeme do misky, datle si opět nameleme na jemno (na kašičku), přidáme ke kokosu, vlijeme datlový a agávový sirup (dá se nahradit medem), a vlijeme kokosový olej. Zpracujeme rukama, aby plňka držela pohromadě, pokud se sype přilijeme trošku vody. Plňku navrstvíme na banány a zarovnáme rukama.
Přichystáme si čokoládu:
Kokosový olej vlijeme do misky, přilijeme agávový sirup nebo med a kdo má rád skořici. Pak vmícháváme kakao a stále mícháme. Kakaem si zvolíme hustotu čokolády. Nalijeme na plňku a rozetřeme.
Vršek posypeme kokosem.