Nepečený dort s borůvkami a jahodami

Recepty, Moučníky

Suroviny

dortový korpus:
- cca 250g čokoládových máslových sušenek (já používám na korpus o průměru 26 cm balení sušenek Derby a balení sušené Věnečky)- pro tento silnější sušenkový korpus jsem použila dvě balení sešenek derby a půl balení věnečků.
- cca 160g - 200g másla (doporučuji přidávat do rozdrcených sušenek postupně - a jen takové množství rozpuštěného másla, aby se hmota spojila)
náplň:
- 1 sáček želatiny
- 500g měkkého tvarohu (dvě vaničky)
- 80 ml citronové šťávy (cca 1 střední citrón)
- dva borůvkové kompoty nebo jeden velký - dá se použít i jiného ovoce (výborné s jakýmkoliv ovocem - i čerstvým - jahody, maliny, borůvky...)
cca 20 čerstvých jahod (takové množství, aby se z nich daly udělat dvě řady postavených jahod kolem dokola - vždy jahoda-mezera-jahoda-mezera a druhé řadě se dá jahoda vždy na úroveň mezery první řady.)
- 100g moučkového cukru (+ 2 lžíce)
- 250 ml smetany na šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si dortovou formu vyložíme alobalem. (dno i strany).

  2. Korpus: Rozdrtíme si sušenky v mixéru nebo válečkem na jemno a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu rukou promačkáme a dáváme do připravené dortové formy. Vždy pořádně umačkáme, aby se to hezky spojovalo. Když máme vyloženou celou formu - dno i strany, dáme zuhnout do ledničky (alespoň 30 minut).

  3. Náplň: Ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru. Vyšlehejte si smetanu ke šlehání - do ní přidejte cca 2 lžíce moučkového cukru. Z kompotů si slijeme 3/4 šťávy a zbytek s borůvkama rozmixuje na dřeň - kašičku a dáme to stranou.

  4. V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!).

  5. Do ušlehaného tvarohu přidáme větší polovinu želatiny a co nejrychleji přimícháme ušehanou smetanu.

  6. Na dno formy si dáme malou vrstvu smetany s tvarohem a vyskládáme tam jahody. Zbytek želatiny smícháme s dření. Poté zalijeme borůvkovou dření (asi 3/4 dřeně) jahody asi do poloviny výšky jahod. Když to máme takto připravené, dáme na to zbytek tvarohu se smetanou. Zbytek borůvkové dřeně lijeme do vrch dortu, jako kdybychom kreslili šněčka:) Pro jemnější mramorování úzkým koncem vařečky lehce zamícháme. Dáme do ledničky - ideálně přes noc, aby vše hezky ztuhlo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!