Chinois - francouzský koláč 2

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
100 ml mléka
90 g másla
2 vejce
lžička soli
50 g cukru krupice
400 g hladké mouky
20 g droždí
Náplň:
250 ml mléka
100 g cukru krupice
2 žloutky
1 vanilkový cukr
30 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

  2. Mezitím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

  3. Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)

  4. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, (asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů.

  5. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut. Když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby).

  6. Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!