Chinois - francouzský koláč 2
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Těsto:
- 100 ml mléka
- 90 g másla
- 2 vejce
- lžička soli
- 50 g cukru krupice
- 400 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Náplň:
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 30 g hladké mouky
Postup Chinois - francouzský koláč 2
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.
Mezitím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.
Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, (asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů.
Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut. Když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby).
Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.