Chinois - francouzský máslový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto
- 400 g hladká mouka
- 50 g cukr
- 90 g máslo
- 100 ml mléko
- 15 g droždí
- 2 vejce
- špetka soli
- Krém
- 3 žloutky
- 500 ml mléko
- 50 g hladká mouka
- 100 g cukr
- vanilka
Postup Chinois - francouzský máslový koláč
Postup přípravy receptu
-
Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).
Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.
Mezitím si připravíme krém: Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.
Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme.
Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme).
Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek. Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout.
Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu).
Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme.
Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.