Chinois - francouzský máslový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto
400 g hladká mouka
50 g cukr
90 g máslo
100 ml mléko
15 g droždí
2 vejce
špetka soli
Krém
3 žloutky
500 ml mléko
50 g hladká mouka
100 g cukr
vanilka

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).

  2. Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.

  3. Mezitím si připravíme krém: Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.

  4. Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme.

  5. Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme).

  6. Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek. Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout.

  7. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu).

  8. Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme.

  9. Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!