Ostravský dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 6 vajec
- 120 g moučkového cukru
- 140 g polohrubé mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- Na náplň:
- pikantní marmeláda
- 3 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 1 plechovka (580 g) ananasového kompotu
- 2 PL rumu
- Čokoláda na dozdobení
Postup Ostravský dort
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Promícháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho do těsta a vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, zkoušíme špejlí. Po upečení vyndáme z formy a necháme důkladně vychladnout.
Po vychladnutí odkrojíme slabý plát (ne více než 1 cm). Spodní část korpusu vydlabeme lžičkou tak, aby nám zůstalo centimetrové dno a boky. Vydlabané kousky dáme do mísy. Navlhčíme je rumem a šťávou z ananasu. Přidáme nadrobno pokrájený ananas a promícháme.
3 žloutky a moučkový cukr šleháme nad parou na hustou pěnu. Pak do ní zapracujeme máslo a směs přimícháme k vydlabanému těstu a promícháme.
Odkrojený vršek i vydlabaný korpus potřeme marmeládou a naplníme směsí. Přikryjeme vrškem, přitiskneme a necháme vychladit. Poté potřeme čokoládou a dozdobíme.