Narozeninový dort bez lepku a mléka s krémem z cizrnové nutelly

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

500 g Doves Farm plain white
300 g fruktózy
30 g bezlepkového kypřicího prášku do pečiva
100 g kokosu
10 křepelčích vajec / 2 slepičí
cca 200 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové – viz recept na domácí kokosové mléko), ale lze jistě použít i jiné
18 lžic másla / oleje
půl rovné lžičky xantanu
Na potření doprostřed a na povrch:
alternace receptu cizrnová nutella (recept uživatelky Petram)
500 g uvařené cizrny
80 g jemně mletých kešu oříšků
4-5 lžic karobu
3 lžíce kokosového oleje
agávový sirup podle chuti
Dle potřeby rozředím rozpuštěným máslem nebo mandlovým (či jiným rostlinným) mlékem.
Zdobení:
plátky mandlí/kokos + domácí marcipán

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve smícháme sypké suroviny na těsto, poté přidáme ostatní. Vše vlijeme do dortové formy a pečeme na 180 stupňů asi 40 min. Klasicky zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

  2. Mezitím si připravíme cizrnovou nutellu. Místo kakaa dávám karob, který nás nealergizuje a je-li potřeba řidší, ředím rostlinným (mandlovým) mlékem případně přidávám rozpuštěné máslo.

  3. Vychladlý dort podélně rozřízneme. Promažeme uvnitř a také celý povrch. Zdobení tohoto dortu je z plátků mandlí. Lze zdobit i jen sypaným kokosem + narozeninové číslo z domácího marcipánu – viz samostatný recept na domácí marcipán.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!