Narozeninový dort bez lepku a mléka s krémem z cizrnové nutelly
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 500 g Doves Farm plain white
- 300 g fruktózy
- 30 g bezlepkového kypřicího prášku do pečiva
- 100 g kokosu
- 10 křepelčích vajec / 2 slepičí
- cca 200 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové – viz recept na domácí kokosové mléko), ale lze jistě použít i jiné
- 18 lžic másla / oleje
- půl rovné lžičky xantanu
- Na potření doprostřed a na povrch:
- alternace receptu cizrnová nutella (recept uživatelky Petram)
- 500 g uvařené cizrny
- 80 g jemně mletých kešu oříšků
- 4-5 lžic karobu
- 3 lžíce kokosového oleje
- agávový sirup podle chuti
- Dle potřeby rozředím rozpuštěným máslem nebo mandlovým (či jiným rostlinným) mlékem.
- Zdobení:
- plátky mandlí/kokos + domácí marcipán
Postup Narozeninový dort bez lepku a mléka s krémem z cizrnové nutelly
Postup přípravy receptu
-
Nejprve smícháme sypké suroviny na těsto, poté přidáme ostatní. Vše vlijeme do dortové formy a pečeme na 180 stupňů asi 40 min. Klasicky zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme cizrnovou nutellu. Místo kakaa dávám karob, který nás nealergizuje a je-li potřeba řidší, ředím rostlinným (mandlovým) mlékem případně přidávám rozpuštěné máslo.
Vychladlý dort podélně rozřízneme. Promažeme uvnitř a také celý povrch. Zdobení tohoto dortu je z plátků mandlí. Lze zdobit i jen sypaným kokosem + narozeninové číslo z domácího marcipánu – viz samostatný recept na domácí marcipán.