Naložený králík na medové hořčici a na smetaně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 králík (celý)
- 2 králičí stehna
- 2 ČL soli
- 6 kuliček celého černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 kuličky jalovce
- 3 ks cibule
- 2 ČL cukru
- 4 bobkové listy
- 2-3 PL medové hořčice
- 2 PL oleje
- 1,5 sáčku zmražené zeleniny pod svíčkovou
- 1-2 PL másla
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 300 - 400 ml octa
- 150 g špek nebo slaniny
- 400 ml 10 % smetany
- (hladká mouka)
Postup Naložený králík na medové hořčici a na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Králíka očistíme, odblaníme, naporcujeme a pěkně prošpikujeme. Ocet, pokrájenou cibuli, koření a zeleninu s kořením pod svíčkovou dáme do hrnce a povaříme asi 8 minut a necháme vychladnout.
Poté si naložíme králíka asi na jeden na den do tohoto nálevu se zeleninou a kořením tak, aby byly všechny porce králíka úplně ponořeny.
Další den vyndáme králíka z nálevu. Maso osušíme a pěkně všechny kousky masa pak potřeme ze všech stran medovou hořčicí a zprudka poté všechny kousky masa opečeme na másle tak, aby se maso dobře zatáhlo.
Králičí maso pak dáme do pekáčku, obložíme jej zeleninou a kořením z nálevu a dáme pozvolna péci. Potíráme jej nálevem, ve kterém byl králík naložen. Dál pak už králičí maso podléváme vývarem, aby maso nevyschlo. Pečeme cca 2 hodiny na 180 stupňů do doby, než maso jde samo pěkně od kosti.
Měkkého králíka vyndáme. Zeleninku bez koření si pak rozmixujeme a přivedeme do varu. Nakonec zašleháme smetanu, dobře promícháme a dochutíme cukrem nebo solí. Nakrájeného králíka podáváme s knedlíkem.