Naložený králík na medové hořčici a na smetaně

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 králík (celý)
2 králičí stehna
2 ČL soli
6 kuliček celého černého pepře
5 kuliček nového koření
4 kuličky jalovce
3 ks cibule
2 ČL cukru
4 bobkové listy
2-3 PL medové hořčice
2 PL oleje
1,5 sáčku zmražené zeleniny pod svíčkovou
1-2 PL másla
1 lžička sušeného tymiánu
300 - 400 ml octa
150 g špek nebo slaniny
400 ml 10 % smetany
(hladká mouka)

Postup přípravy receptu

  1. Králíka očistíme, odblaníme, naporcujeme a pěkně prošpikujeme. Ocet, pokrájenou cibuli, koření a zeleninu s kořením pod svíčkovou dáme do hrnce a povaříme asi 8 minut a necháme vychladnout.

  2. Poté si naložíme králíka asi na jeden na den do tohoto nálevu se zeleninou a kořením tak, aby byly všechny porce králíka úplně ponořeny.

  3. Další den vyndáme králíka z nálevu. Maso osušíme a pěkně všechny kousky masa pak potřeme ze všech stran medovou hořčicí a zprudka poté všechny kousky masa opečeme na másle tak, aby se maso dobře zatáhlo.

  4. Králičí maso pak dáme do pekáčku, obložíme jej zeleninou a kořením z nálevu a dáme pozvolna péci. Potíráme jej nálevem, ve kterém byl králík naložen. Dál pak už králičí maso podléváme vývarem, aby maso nevyschlo. Pečeme cca 2 hodiny na 180 stupňů do doby, než maso jde samo pěkně od kosti.

  5. Měkkého králíka vyndáme. Zeleninku bez koření si pak rozmixujeme a přivedeme do varu. Nakonec zašleháme smetanu, dobře promícháme a dochutíme cukrem nebo solí. Nakrájeného králíka podáváme s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!