Nakládaný bůček Habunda
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřového boku (krásně pororostlého)
- Marináda:
- 2 kávové lžíce soli
- 3 polévkové lžíce medu (můžete dát i méně, záleží na tom, jak bude směs chutnat kuchaři)
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 15 stroužků česneku
- Nálev:
- 5 bobkových listů
- 10 ks nového koření
- 1 cibule
- 4 l vody
- chilli (podle chuti)
Postup Nakládaný bůček Habunda
Postup přípravy receptu
-
Vyšší vepřový bok dáme společně s kořením (bobkový list, nové koření, cibule) do vody a vaříme asi 3 hodiny. Během vaření rozmačkáme česnek do misky, přidáme sladkou papriku, trochu mletého chilli (nebo polévkovou lžíci srirachi), sůl a med (1 polévková lžíce stačí). Záleží na Vaší chuti, nemusíme přidat chilli.
Bůček na vrchní a spodní straně nařežeme na mřížky a položíme na alobal. Kus alobalu musí být hodně velký, aby se do něho dal celý bůček zabalit. Připravenou marinádu po všech stranách namatláme (i dovnitř mřížek), osvědčená matlací metoda je vypouklou stranou kávové lžičky.
Uděláme pěkný balíček, který dáme na 10 dnů do lednice. Potom náš balíček vyzvedneme a nakrájíme na plátky.
Nakládaný bůček podáváme jako chuťovku s chlebem, pečivem nebo jenom tak na chuť (jak se říká na chleba se těžko dělá, takže jsem vždycky užíral jenom tak).