Nadýchaný závin bez kynutí
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkového cukru
- sůl - špetka
- citronová kůra dle chuti
- prášek do pečiva - půl balení
- 21 g droždí - půl kostky
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 2 lžíce rumu
- cca 130 ml mléka
- Dále dle chuti:
- náplň ořechová, maková, tvarohová
- povidla či rozvary
- ovoce dle chuti i v kombinaci s náplní
- drobenka
Postup Nadýchaný závin bez kynutí
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme v míse s citronovou kůrou, cukry, solí a práškem do pečiva. Do středu uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trošku mléka a droždí necháme rozpustit. Poté přidáme vejce, zbylé mléko a olej a vypracujeme hladké, vláčné, nelepivé těsto, které na pomaštěném nebo pomoučněném stole vyválíme a poklademe náplní.
Náplň dáváme dle vlastní chuti. Můžeme použít makovou nebo ořechovou, tvarohovou či z povidel nebo marmelády, samozřejmě i v kombinaci s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, jablečné nebo hruškové rozvary, případně jen skořici nebo kakao, smíchané s krupicovým cukrem a pokapané máslem. Vše dle vlastní chuti.
Plát, který jsme potřeli náplní dle vlastní chuti zavineme, kraje podsuneme nebo zatlačíme dovnitř, vložíme na plech s pečícím papírem (fólií) a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, po pár minutách (cca10 -12) ztlumíme na 160 a dopékáme dozlatova. Já pekl v remosce, tak, že jsem závin stočil do věnce a pekl cca 40 minut.
Závin můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejce, posypat vanilkovým cukrem nebo drobenkou. Krájíme po vychladnutí a před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.