Segedín z hlívy a zakysanky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 200 g hlívy ústřičné
- 2 menší cibule (pokrájené na kostičky)
- 200-300 g kysaného zelí
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
- horká voda
- 1 lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření či jalovce
- lžíci sladkého kečupu ve finálním dochucování
- kayenský pepř nebo pálivá paprika
- pár lístečků petrželky či tymiánu
- lžíci zakysané smetany na každou porci
Postup Segedín z hlívy a zakysanky
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém oleji zpěňte cibuli (kdo chce, tak přidá i bobkový list s novým kořením), přidejte hlívu ústřičnou a společně dobře orestujte do lehce zlatavé barvy spolu s drceným kmínem, solí, pepřem.
Na konec přidejte mletou papriku (míchejte neb jinak má tendenci se připalovat a zhořknout), pokrájené zelí, krátce orestujte a podlijte 1-2 hrnky horké vody (záleží jako chcete mít výslednou hustotu guláše).
Přiklopte pokličkou, zmírněte výkon sporáku do mírného probublávání a za občasného míchání poduste 10 minut, popřípadě ještě podlijte vodou. Pak tam vmíchejte ještě 1 zakysanou smetanu.
Na závěr přilijte v hrnku rozmíchanou lžíci škrobu se 2 lžícemi studené vody a dobře promíchejte se surovinami v hrnci, aby se vše dobře propojilo. Přiveďte vše k varu na 2-3 minuty povařte. Ochutnejte a případně dochuťte čerstvou zelenou bylinkou jako je petrželka či tymián. Mně se také osvědčila 1 lžíce sladkého (domácího) kečupu na závěr rozmíchat do segedínu pro lepší barvu a celkově jemnější chuť, pokud zelí bylo hodně kyselé.
Ještě vyndejte z guláše bobkový list s kuličkami nového koření (není příjemné pak do nich kousnout, neb mají intenzivní chuť na jazyku). Podávejte s vařenými bramborami, knedlíky či bramborovými noky. Pokud vám ještě zbyla zakysaná smetana, tak na každou porci ještě naservírujte malý kopeček – nejen že to dobře vypadá, ale i chutná.