Segedín z hlívy a zakysanky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

200 g hlívy ústřičné
2 menší cibule (pokrájené na kostičky)
200-300 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžičky drceného kmínu
sůl
čerstvě mletý pepř
olej
horká voda
1 lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření či jalovce
lžíci sladkého kečupu ve finálním dochucování
kayenský pepř nebo pálivá paprika
pár lístečků petrželky či tymiánu
lžíci zakysané smetany na každou porci

Postup přípravy receptu

  1. Na rozehřátém oleji zpěňte cibuli (kdo chce, tak přidá i bobkový list s novým kořením), přidejte hlívu ústřičnou a společně dobře orestujte do lehce zlatavé barvy spolu s drceným kmínem, solí, pepřem.

  2. Na konec přidejte mletou papriku (míchejte neb jinak má tendenci se připalovat a zhořknout), pokrájené zelí, krátce orestujte a podlijte 1-2 hrnky horké vody (záleží jako chcete mít výslednou hustotu guláše).

  3. Přiklopte pokličkou, zmírněte výkon sporáku do mírného probublávání a za občasného míchání poduste 10 minut, popřípadě ještě podlijte vodou. Pak tam vmíchejte ještě 1 zakysanou smetanu.

  4. Na závěr přilijte v hrnku rozmíchanou lžíci škrobu se 2 lžícemi studené vody a dobře promíchejte se surovinami v hrnci, aby se vše dobře propojilo. Přiveďte vše k varu na 2-3 minuty povařte. Ochutnejte a případně dochuťte čerstvou zelenou bylinkou jako je petrželka či tymián. Mně se také osvědčila 1 lžíce sladkého (domácího) kečupu na závěr rozmíchat do segedínu pro lepší barvu a celkově jemnější chuť, pokud zelí bylo hodně kyselé.

  5. Ještě vyndejte z guláše bobkový list s kuličkami nového koření (není příjemné pak do nich kousnout, neb mají intenzivní chuť na jazyku). Podávejte s vařenými bramborami, knedlíky či bramborovými noky. Pokud vám ještě zbyla zakysaná smetana, tak na každou porci ještě naservírujte malý kopeček – nejen že to dobře vypadá, ale i chutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!