Plněné zelné závitky na leču

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 střední hlávka zelí
1/2 kg mletého vepřového masa
10 dkg uvařené rýže
1/2 litru zelného vývaru
1 lžíce koření Adžika
1 velká cibule
1 syrové vejce
0,7 litru láhev domácího leča
sůl
pepř
vepřové sádlo
máslová jíška

Postup přípravy receptu

  1. Mleté vepřové maso smícháme se solí, pepřem, syrovým vejcem, uvařenou rýží a kořenící směsí Adžika. Vše dokonale spojíme v celistvou hmotu a dáme vychladit.

  2. Do velkého hrnce položíme kořenem nahoru hlávku čerstvého zelí a hrnec zaplníme horkou vodou, tak aby byla hlávka co nejvíce pod vodou. Hrnec přikryjeme a necháme lehce povařit kolem 15-20 minut. Poté vyjmeme hlávku zelí a necháme chvilku vychladnout. Část vývaru si odebereme a použijeme později. Jakmile hlávka vychladne, tak z ní oloupeme listy a naskládáme si je bokem pro plnění. Košťál můžeme vykrojit, nebo opatrně rozklepat paličkou na maso.

  3. Vychlazenou masovou směs tvarujeme ručně do válečků, poklademe na list a pořádně zamotáme.

  4. Do hrnce si dáme lžíci sádla a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Opečeme jen do sklovata a přidáme polovinu sklenice domácího leča. Na tento základ naskládáme naplněné zelné listy a nejlépe tak, aby bylo zaplněno celé dno a závitky byly u sebe velmi natěsno. Na takto naskládané závitky nalijeme zbytek leča a vývar ze zelí. Snažíme se o to, abychom všechny závitky měli celé ponořeny. Dusíme zakryté asi 45 minut. Závitky opatrně vyjmeme a udržujeme teplé.

  5. Do zeleninového základu, ze kterého se stala silná omáčka, přidáme lžíci studené máslové jíšky (máslo+mouka) a vše metličkou ručně prošleháme a 10 minut ještě necháme provařit. Tím nám vznikne rustikální“ omáčka s kousky zeleniny a lehce se nám, pokud je to potřeba zahustí. Podáváme s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!