Nadýchaný a vláčný mazanec
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Těsto:
- 1 droždí
- 400 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g cukr krupice
- 3 žloutky
- 100 g másla
- 50 g tuku na pečení
- 50 ml rumu
- 200 ml mléka
- 1 lžíce sladěnky (nemusí)
- citronová kůra
- sůl
- Na potření:
- žloutek + trocha mléka
Postup Nadýchaný a vláčný mazanec
Postup přípravy receptu
-
Pekárna program - TĚSTO. Z droždí, sladěnky, mléka a trošky mouky uděláme kvásek. Rozehřejeme máslo a tuk, aby při přidávání k ostatním přísadám nebyl horký. Vše přidat ke kvásku a nechat vykynout v pekárně.
Po vykynutí uděláme buď mazanec nebo tvary jaké chceme. Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní už teď. Výtvory potřeme žloutkem s troškou mléka a dáme do trouby.
Houstičky pečeme na 170°C. Mazanec pečeme na 150°C a po utvoření nahnědlého povrchu mazanec přikryjeme pečícím papírem, aby se mohl dopéct ještě uvnitř a neměl spálenou kůrku. Špejlí zkoušíme, zda je uvnitř upečený.
Po upečení potřít tukem nebo máslem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.