Nadívané buchtičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
80 g cukru
50-80 g tuku
2 žloutky
30 g droždí
1/4-3/8 l mléka
1/2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a půl šálku vlažného mléka umícháme kvásek a necháme jej vykynout.

  2. Prosátou mouku osolíme, přidáme cukr, vzešlý kvásek, opatrně přilijeme tekutý prochladlý tuk, rozšlehané žloutky a vlahým mlékem zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Vykynuté těsto vyválíme asi na 1,5 cm vysoký plát a vykrajujeme např. skleničkou.

  4. Na každý kousek vykrojeného těsta dáme libovolnou nádivku, svineme podlouhlé buchtičky a klademe je do vymaštěného pekáče, každou potřeme tukem, aby se neslepily.

  5. Pečeme ve středně teplé troubě 20-30 minut. Upečené ponecháme krátce v pekáči a pak je opatrně vyklopíme, pocukrujeme.

  6. Další varianta: vytvarujeme místo buchtiček např. šátečky, rohlíčky, koláčky, které po upečení namáčíme do rozpuštěného másla a bohatě pocukrujeme. Je to výborný zákusek k čaji nebo kávě. Nádivka: tvarohová, maková, ořechová, povidlová


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!