Můj chleba - favorit č.1

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

270 - 300 ml vody
400 g hladké mouky
100 g žitné chlebové mouky jemně mleté (Kaufland)
2 lžíce drceného kmínu nebo mletého kmínu
lžíce octa
120 g ve slupce vařených brambor
2 lžičky - 2,5 lžičky soli
lžička cukru
lžička chlebového koření (koupila jsem v drogerii DM, ale nemusí být)
25-27 g čerstvého droždí
(Místo lžičky používám odměrku, která byla součástí pekárny)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme nejprve odměřené množství vody, přidáme lžíci octa, 2,5 lžičky soli, hladkou mouku smíchanou s žitnou chlebovou moukou, chlebové koření, 2 lžíce drceného nebo mletého kmínu, brambory nastrouhané najemno, cukr a kvasnice. Zapneme program těsto. Konzistence se nesmí podobat tuhé kouli. Těsto je takové volnější. Nevím, jak to lépe nazvat. Když bude potřeba, tak přidejte po kapkách vody. Každá mouka je jinak žíznivá. Po vykynutí těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučený vál a v mouce ho oválíme, aby nelepilo. Potom ho shrneme do pomoučené ošatky nebo misky (tu držíme těsně pod pracovní deskou) a necháme opět kynout cca 30 minut.

  2. Mezitím si rozpálíme troubu na 230°C a dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Mřížka je přesně uprostřed.

  3. Až je trouba předehřátá, tak vyklopíme opatrně těsto z ošatky na plech s pečicím papírem. Pracujeme rychle, aby se těsto nerozjelo moc do stran. Není moc tuhé, jak jsem psala výše, ale značně povolené.

  4. Necháme péct cca 10 minut na 230°C a potom ztlumíme na 180°C. Pečeme dalších 35 minut. Během pečení jednou až dvakrát potřeme obyčejnou vodou. (Já používám rozprašovač).

  5. Hotový chleba musí být na poklep dutý.

  6. Pokud nemáte ošatku, tak nezoufejte. Stačí, když si dáte do trouby na 230°C rozpálit hrnec s poklicí nebo mísu z jenského skla na 30 min. Vykynuté těsto potom přendáte do rozpáleného hrnce a pečete pod poklicí 30 minut a potom ztlumíte na 190°C a pečete dalších 20 minut. Chleba je takto snad ještě lepší:-) Viz. foto.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!