Mrkvový salát s bobulemi
Recepty, SalátySuroviny
- 300 g mrkve
- 250 g hroznových bobulí
- 2 lžičky moučkového cukru
- 1 citron
- sůl
- skořicový olej nebo ořechový olej k podávání
- 1 lžíci nasekaných ořechů
Postup Mrkvový salát s bobulemi
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme zálivku. Do šťávy vymačkané z poloviny citronu přidáme špetku soli, cukr a 2 lžíce čerstvé šťávy vymačkané z části bobulí. Vše promícháme a necháme vychladit.
Zatím očistíme, omyjeme a nastrouháme mrkev. Hroznové bobule omyjeme, překrojíme a pokud je třeba, vyndáme z nich jadérka. V misce smícháme mrkev s bobulemi a zalijeme zálivkou.
Před podáváním salát pokapeme skořicovým olejem. Lze koupit nebo vyrobit domácí - 0,5 l např. arašídového oleje, 1 svitek celé skořice. Olej nalijeme do čisté sklenice, přidáme skořici a necháme ustát cca 3 dny. Olej můžeme uchovat 5 týdnů a používáme na různé saláty. Nemáme-li skořicový olej, použijeme jiný kvalitní určený pro studenou kuchyni (např. ořechový). Ozdobíme plátky citronu nakrájenými ze zbylé poloviny a nasekanými ořechy.