Mrkvový dort s citrónovou polevou
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 480 g nastrouhané mrkve
- 250 g celozrnné mouky
- 100 g vlašských ořechů
- 200 ml slunečnicového oleje
- 150 g třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- pomerančová štáva z půlky pomeranče
- Krém:
- 300 g mascarpone
- 250 g tvarohu – polotučného
- 100 g smetanového jogurtu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g moučkového cukru
- pomerančová šťáva z půlky pomeranče
- lžíce rumu – lépe kvalitního
- Poleva:
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 100 g cukru
- 2 lžíce horké vody
Postup Mrkvový dort s citrónovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve předehřejeme troubu na 180°. Připravíme korpus. Smícháme vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou šťávou a olejem. Ve druhé míse smícháme suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, skořici.
Obě směsi smícháme dohromady a nakonec přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy – mně nevadí i větší kousky ořechů. Vše dáme do dortové formy (já měla průměr 26 cm). V předehřáté troubě necháme péct 1 hodinu.
Těsto po hodině zkontrolujte a píchněte do něj špejlí, zda není lepkavé. Popřípadě nechte péct déle. Mezitím, kdy se peče korpus, připravíme krém. Smícháme mascarpone, tvaroh, cukr, pomerančovou šťávu, jogurt. Z toho všeho vyšleháme krém. Krém dáme do lednice, než bude upečené těsto.
Stále zbývá čas, tak připravíme i polevu. Smícháme horkou vodu s citrónovou šťávou a přidáme cukr. Metličkou mícháme, dokud nebude mít tužší konzistenci. Přidáváme množství cukru či citrónu, aby to bylo hustší.
Nyní je vše hotové. Upečený korpus necháme na 30 minut vychladnout, aby měl pokojovou teplotu. Poté korpus rozřízneme na dvě poloviny. Máme nyní dvě patra dortu. První patro natřeme polovinou krému. Položíme druhé patro korpusu a vršek i boky dortu potřeme krémem. Necháme v lednici vychladnout alespoň 1 hodinu. Nakonec na dort nalijeme (rozetřeme) citrónovou polevu.