Grilášová roláda

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
8 vajec
8 lžic moučkového cukru
8 lžic hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Krém:
300 g krystalového cukru
100 g drcených lískových oříšků nebo vlašské ořechy
3 vejce
2 lžíce hladké mouky
1 dl černé kávy
5 lžic mléka
300 g másla nebo ztuženého tuku
3 balení vanilkového cukru
(Tento recept je na 2 kusy rolády)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme griláš, protože jej potřebujeme přidat do těsta i do krému. Krystalový cukr rozpustíme v rendlíku za stálého míchání. Když cukr roztál, přidáme drcené ořechy a ještě dobře promícháme.

  2. Připravíme plech a pečící papír takový kus, aby zakryl celý plech. Grilášovou směs vylijeme na pomaštěný plech, přikryjeme pečícím papírem a za pomoci válečku horký griláš rozválíme zcela na tenko. Necháme vychladnout.

  3. Ztuhlý griláš opět přikryjeme pečícím papírem a za pomoci paličky na maso přes papír nadrtíme zcela na drobné kousky.

  4. Připravíme těsto. Bílky se špetkou soli utřeme do pěny a během míchání přidáváme po jednom vajíčku. Do hmoty přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně vmícháváme do těsta. Přidala jsem do těsta 4 lžíce drceného griláše.

  5. Troubu jsme dali předehřát na 180°C. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem (já jsem ho ještě pomastila). Těsto se peklo 12 minut. Ještě horké jsem spolu s pečícím papírem za pomoci utěrky svinula a nechala vychladnout.

  6. Když se roládka chladila, udělala jsem krém. Do rendlíku jsem dala 5 lžic mléka, 3 celá vejce, 5 lžic cukr, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl černé silné kávy a uvařila jsem hustou kaši.

  7. Nechala jsem ji vychladnout a zatím utřeme máslo s 3 balíčky vanilkového cukru do pěny. Vychladlou hmotu a máslovou hmotu jsem smíchala mixérem a nakonec jsem do krému přidala 4 lžíce griláše.

  8. Z grilášového krému jsem část odložila, neboť roládu jsem z vnějšku potřela krémem a posypala bohatě grilášem. Vychladlé těsto jsem zbavila papíru, rozprostřela, potřela celé krémem, svinula a potřela zvenku odloženým krémem a posypala zvenku grilášem.

  9. Odložila jsem na noc do chladničky a na druhý den ozdobila a pokrájela na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!