Grilášová roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 8 vajec
- 8 lžic moučkového cukru
- 8 lžic hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Krém:
- 300 g krystalového cukru
- 100 g drcených lískových oříšků nebo vlašské ořechy
- 3 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 dl černé kávy
- 5 lžic mléka
- 300 g másla nebo ztuženého tuku
- 3 balení vanilkového cukru
- (Tento recept je na 2 kusy rolády)
Postup Grilášová roláda
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme griláš, protože jej potřebujeme přidat do těsta i do krému. Krystalový cukr rozpustíme v rendlíku za stálého míchání. Když cukr roztál, přidáme drcené ořechy a ještě dobře promícháme.
Připravíme plech a pečící papír takový kus, aby zakryl celý plech. Grilášovou směs vylijeme na pomaštěný plech, přikryjeme pečícím papírem a za pomoci válečku horký griláš rozválíme zcela na tenko. Necháme vychladnout.
Ztuhlý griláš opět přikryjeme pečícím papírem a za pomoci paličky na maso přes papír nadrtíme zcela na drobné kousky.
Připravíme těsto. Bílky se špetkou soli utřeme do pěny a během míchání přidáváme po jednom vajíčku. Do hmoty přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně vmícháváme do těsta. Přidala jsem do těsta 4 lžíce drceného griláše.
Troubu jsme dali předehřát na 180°C. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem (já jsem ho ještě pomastila). Těsto se peklo 12 minut. Ještě horké jsem spolu s pečícím papírem za pomoci utěrky svinula a nechala vychladnout.
Když se roládka chladila, udělala jsem krém. Do rendlíku jsem dala 5 lžic mléka, 3 celá vejce, 5 lžic cukr, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl černé silné kávy a uvařila jsem hustou kaši.
Nechala jsem ji vychladnout a zatím utřeme máslo s 3 balíčky vanilkového cukru do pěny. Vychladlou hmotu a máslovou hmotu jsem smíchala mixérem a nakonec jsem do krému přidala 4 lžíce griláše.
Z grilášového krému jsem část odložila, neboť roládu jsem z vnějšku potřela krémem a posypala bohatě grilášem. Vychladlé těsto jsem zbavila papíru, rozprostřela, potřela celé krémem, svinula a potřela zvenku odloženým krémem a posypala zvenku grilášem.
Odložila jsem na noc do chladničky a na druhý den ozdobila a pokrájela na řezy.