Moravské zelí

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 sáček kysaného zelí (Kateřinské, Otické)
1 cibule (středně velká nebo 1/2 velké)
4 brambory
2 lžíce oleje
slanina
2 lžíce hladké mouky
voda
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na sáčku ustřihneme růžek a zelňačku vytlačíme. Ustřihneme celý sáček, zelí vyklopíme na prkénko a několikrát ho do kříže překrojíme. Dáme ho na cca půl hodiny vařit do hrnce s přiměřeným množstvím vody, trochu posolíme.

  2. Na pánvi popustíme na kostičky nakrájenou slaninu (uzený špek - třeba Iberijský, nebo domácí moravský). Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět.

  3. Pak přidáme mouku, chvíli restujeme (nesmí ztmavnout) a zalijeme studenou vodou, posolíme.

  4. Mezitím si nastrouháme syrové brambory a po chvíli (až se mouka provaří) je přidáme k jíšce. Vaříme, až se vše řádně provaří a zhoustne (vznikne tzv. glajda), dosolíme. Uvařené zelí scedíme (trochu vody na dně necháme) a přidáme ke glajdě. Ještě chvíli vše společně provaříme a je hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!