Moc dobré kynuté těsto nejen na koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
42 g droždí
200 ml oleje
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
2 vejce
2 špetky soli
špetka citronové kůry
250 ml mléka

Postup přípravy receptu

  1. Připravím kvásek: do 100 ml vlažného mléka (15 s v mikrovlnce) přidám droždí a lžičku cukru, zakryji utěrkou a dám vykynout do trouby, vyhřáté na 50 stupňů.

  2. Mouku přesiji do mísy přes síto, přidám ostatní suroviny, vykynutý kvásek a nakonec zbylé mléko. Vypracuji hladké těsto, které je dobře vymíchané, až když dělá puchýře a nelepí se na stěny mísy (cca 15 minut). Mísu přikryjeme a dáme kynout do trouby na 50 stupňů. V troubě těsto kyne perfektně, mám to několikrát odzkoušeno. Nechám ho v troubě asi 30 minut, poté ho znovu promíchám a ještě nechám kynout 15 minut. Pak z něj udělám koláče, které plním mákem, tvarohem a povidly (recepty na nádivky podle mě není nutné psát, každý má své).

  3. Koláče na plechu pomažu žloutkem a posypu drobenkou (160 g hrubé mouky, 100 g Hery, 80 g cukru krupice) a nechám min. 20 minut kynout na teplém místě, tento bod nevynechávat, koláče by pak nebyly dobré. Peču na 170 stupňů asi 25 minut (podívat se zespodu, zda je propečeno).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!