Moc dobré kynuté těsto nejen na koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 42 g droždí
- 200 ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 vejce
- 2 špetky soli
- špetka citronové kůry
- 250 ml mléka
Postup Moc dobré kynuté těsto nejen na koláče
Postup přípravy receptu
-
Připravím kvásek: do 100 ml vlažného mléka (15 s v mikrovlnce) přidám droždí a lžičku cukru, zakryji utěrkou a dám vykynout do trouby, vyhřáté na 50 stupňů.
Mouku přesiji do mísy přes síto, přidám ostatní suroviny, vykynutý kvásek a nakonec zbylé mléko. Vypracuji hladké těsto, které je dobře vymíchané, až když dělá puchýře a nelepí se na stěny mísy (cca 15 minut). Mísu přikryjeme a dáme kynout do trouby na 50 stupňů. V troubě těsto kyne perfektně, mám to několikrát odzkoušeno. Nechám ho v troubě asi 30 minut, poté ho znovu promíchám a ještě nechám kynout 15 minut. Pak z něj udělám koláče, které plním mákem, tvarohem a povidly (recepty na nádivky podle mě není nutné psát, každý má své).
Koláče na plechu pomažu žloutkem a posypu drobenkou (160 g hrubé mouky, 100 g Hery, 80 g cukru krupice) a nechám min. 20 minut kynout na teplém místě, tento bod nevynechávat, koláče by pak nebyly dobré. Peču na 170 stupňů asi 25 minut (podívat se zespodu, zda je propečeno).