Mleté maso se smetanou a sýrem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 300 g mletého masa mix
- 1 cibule středně velká
- 50 g uzeného špeku
- 1-2 stroužky drceného česneku
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř mletý
- cca 150 ml smetany ke šlehání
- cca 80 g sýru výraznější chuti
Postup Mleté maso se smetanou a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidáme mleté maso a dále smažíme do rozdrobení masa za častého míchání (lze použít šťouchadlo na brambory, které nám práci ulehčí). Když je maso osmažené, přidáme sůl, pepř, rozdrcený česnek, snítku tymiánu a smažíme do rozvonění. Dále přilijeme smetanu a dusíme cca 10 minut, pod poklicí, na mírném ohni. Je-li třeba, přilijeme trošku vody nebo vývaru.
Po podušení vyndáme vyvařenou větvičku z tymiánu a buď přidáme rovnou k mletému smetanovému masu strouhaný sýr (pecorino, Niva...) nebo sýrem dušené mleté maso posypeme před podáváním, případně dáme půl k mlelé směsi a půl navrch.
Podáváme s bramborem, bramborovými noky, těstovinami, špeclemi...