Medová žebírka s pečenými bramborami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- asi kilo vepřových žebírek
- marináda:
- 200 ml černého piva
- lžíce medu
- 3 lžíce worcestru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 4 stroužky česneku
- drcený kmín
- sůl
- pepř
- uzená paprika
- uzená sůl
- na brambory:
- malé brambůrky
- šalotky
- slanina
- hrubá sůl
- drcený pepř
- rozmarýn
- olivový olej
- na omáčku:
- konzerva krájených rajčat
- 3 lžíce hnědého cukru
- lžíce balsamika
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- pár semínek z chilli papričky
- cider
- sůl
- pepř
- worcester
Postup Medová žebírka s pečenými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si den předem naložíme žebírka. Smícháme všechny ingredience na marinádu a namočíme do ní prosolené uzenou solí žebírka.
Druhý den si připravíme alobal a každou porci zabalíme. Naskládáme do pekáčku a pečeme při 180 °C hodinku.
Pak vyndáme z trouby a rozbalíme balíčky. Upravíme na pekáčku tak, aby nepřečníval alobal a mírně podlijeme marinádou, která nám zbyla a přidáme pár větviček rozmarýnu. Pečeme odkryté půl hodinky a otočíme. Půběžně poléváme výpekem a po půl hodince zase otočíme. Po upečení vyndáme.
V průběhu pečení si mezitím předvaříme malé brambory v osolené vodě a uděláme mističky z alobalu, kam dáme pokrájenou slaninu, šalotku, brambory, pokapeme oliv. olejem a vše osolíme a opepříme. Zapečeme dozlatova.
Na omáčku si dáme do mixovací nádoby rajčata, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme.
Přendáme do kastrůlku a přidáme asi 2 deci cidru. Provaříme do zhoustnutí. Podáváme.