Medová panenka

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřová panenka
slunečnicový olej
mořská sůl
2 PL medu
3 kávové lžičky Dijon hořčice
2 kávové lžičky Maggi
cca 50 ml vývaru
6 menších brambor - neoloupaných

Postup přípravy receptu

  1. Panenku zbavíme povrchových blanek, které by při pečení ztuhly, kroutily se a nebyly by stejně jedlé. Předehřejeme troubu na 220°C.

  2. Maso pouze osolíme a na povrchu jemně potřeme olejem. Brambory omyjeme, nakrájíme ve slupce na čtvrtinky a dáme na plech, osolíme.

  3. Mezi brambory uděláme volné místo, kam položíme panenku a vše vložíme do horké trouby. Necháme bez dozoru péct asi 25 minut.

  4. V misce smícháme med, hořčici a Maggi a poté důkladně potřeme horní stranu panenky (trošičku směsi si ponecháme) a necháme dalších 10-15 minut dopéct podle toho, jak moc chceme mít maso propečené.

  5. Během dopékaní v malém kastrůlku ohřejeme pár lžic vývaru, do kterého přidáme zbytek kořenící směsi a vytvoříme jakousi šťávičku na zalití panenky na talíři.

  6. Po upečení maso vyndáme z trouby a necháme ještě tak pět minut odpočinout, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Panenku jsem servírovala s brambory z pekáčku, ale je možné k nim dát třeba jenom salát např. z mého receptu Salát s mrkvičkou, viz Poznámka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!