Medová panenka
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 vepřová panenka
- slunečnicový olej
- mořská sůl
- 2 PL medu
- 3 kávové lžičky Dijon hořčice
- 2 kávové lžičky Maggi
- cca 50 ml vývaru
- 6 menších brambor - neoloupaných
Postup Medová panenka
Postup přípravy receptu
-
Panenku zbavíme povrchových blanek, které by při pečení ztuhly, kroutily se a nebyly by stejně jedlé. Předehřejeme troubu na 220°C.
Maso pouze osolíme a na povrchu jemně potřeme olejem. Brambory omyjeme, nakrájíme ve slupce na čtvrtinky a dáme na plech, osolíme.
Mezi brambory uděláme volné místo, kam položíme panenku a vše vložíme do horké trouby. Necháme bez dozoru péct asi 25 minut.
V misce smícháme med, hořčici a Maggi a poté důkladně potřeme horní stranu panenky (trošičku směsi si ponecháme) a necháme dalších 10-15 minut dopéct podle toho, jak moc chceme mít maso propečené.
Během dopékaní v malém kastrůlku ohřejeme pár lžic vývaru, do kterého přidáme zbytek kořenící směsi a vytvoříme jakousi šťávičku na zalití panenky na talíři.
Po upečení maso vyndáme z trouby a necháme ještě tak pět minut odpočinout, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Panenku jsem servírovala s brambory z pekáčku, ale je možné k nim dát třeba jenom salát např. z mého receptu Salát s mrkvičkou, viz Poznámka.