Masové kouličky na hlávkovém zelí s čabajskou klobásou a mozzarellou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 600 g vepřového (já měla kotletu)
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 1 cibule
- hrst petrželky
- hrst strouhaného sýra (gouda, nebo nějaký podobný)
- 1 lžíce červené papriky
- 50-100 ml smetany 32% (podle potřeby)
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- -----
- ½ hlávky zelí
- 1 velká cibule
- 1 větší brambora
- 1 dcl vody
- kmín celý
- cukr
- ocet
- sůl
- olej
- Dále:
- 1 nožka čabajské klobásky
- pár třešniček mozzarelly
- 1 menší kapie
Postup Masové kouličky na hlávkovém zelí s čabajskou klobásou a mozzarellou
Postup přípravy receptu
-
Maso pomeleme, obě cibule nakrájíme na drobno, česnek naškrábeme, bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, zelí a kapii pokrájíme na nudličky, petrželku nasekáme na drobno, rohlík nakrájíme na kolečka a přelijeme smetanou a klobásku na kolečka.
Na trošce oleje osmažíme jednu cibuli do sklovita, přidáme pokrájené zelí, kmín, vodu, ocet, cukr, sůl, (množství je individuální, jak máme rádi kyselé, či sladké) promícháme, ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme. Jak se zdá již chutově dobré, přidáme nastrouhaný brambor, ještě jednou dobře promícháme a odstavíme. (nevaříme dál, bude se péct)
Do masa přidáme druhou cibuli, rozmočený rohlík, vejce, papriku, petrželku, česnek, sýr, osolíme, opepříme, dobře promísíme a mokrýma rukama uděláme kouličky.
Zapékací misku vytřeme olejem, dáme zelí, na to poklademe kouličky, nakrájenou klobásku, kapii a půlky třešínek mozzarelly. Pečeme zakryté alobalem 10 minut na 200C° a pak stáhneme na 110 C° a ještě přibližně 40 minut. Ke konci odkryjeme a pečeme již na barvu. Je potřeba to hlídat, každá trouba peče jinak. Jako přílohu jsem volila máslové brambory a caprese jehlu.