Masové kouličky na hlávkovém zelí s čabajskou klobásou a mozzarellou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

600 g vepřového (já měla kotletu)
1 rohlík
1 vejce
1 cibule
hrst petrželky
hrst strouhaného sýra (gouda, nebo nějaký podobný)
1 lžíce červené papriky
50-100 ml smetany 32% (podle potřeby)
3 stroužky česneku
sůl
pepř
-----
½ hlávky zelí
1 velká cibule
1 větší brambora
1 dcl vody
kmín celý
cukr
ocet
sůl
olej
Dále:
1 nožka čabajské klobásky
pár třešniček mozzarelly
1 menší kapie

Postup přípravy receptu

  1. Maso pomeleme, obě cibule nakrájíme na drobno, česnek naškrábeme, bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, zelí a kapii pokrájíme na nudličky, petrželku nasekáme na drobno, rohlík nakrájíme na kolečka a přelijeme smetanou a klobásku na kolečka.

  2. Na trošce oleje osmažíme jednu cibuli do sklovita, přidáme pokrájené zelí, kmín, vodu, ocet, cukr, sůl, (množství je individuální, jak máme rádi kyselé, či sladké) promícháme, ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme. Jak se zdá již chutově dobré, přidáme nastrouhaný brambor, ještě jednou dobře promícháme a odstavíme. (nevaříme dál, bude se péct)

  3. Do masa přidáme druhou cibuli, rozmočený rohlík, vejce, papriku, petrželku, česnek, sýr, osolíme, opepříme, dobře promísíme a mokrýma rukama uděláme kouličky.

  4. Zapékací misku vytřeme olejem, dáme zelí, na to poklademe kouličky, nakrájenou klobásku, kapii a půlky třešínek mozzarelly. Pečeme zakryté alobalem 10 minut na 200C° a pak stáhneme na 110 C° a ještě přibližně 40 minut. Ke konci odkryjeme a pečeme již na barvu. Je potřeba to hlídat, každá trouba peče jinak. Jako přílohu jsem volila máslové brambory a caprese jehlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!